Mit Lederne

Debat

Arbejde har værdi, når nogen vil betale for det!

25. maj 2018

DEBATINDLÆG AF DIREKTØR HENRIK BACH MORTENSEN I EKSTRA BLADET: Ken L. Hansen leverer et herligt veloplagt indlæg i diskussionen om ”pseudoarbejde” om kuriøse oplevelser på arbejdspladserne. Hans egne oplevelser nærmer sig en tilståelsessag.

Selvom han selv mener at have bidraget til “pseudoarbejde”, så tror jeg alligevel, at de mennesker, som har hyret konsulent Kenn L. Hansen, har gjort det fordi de mener, at han kan bidrage til, at deres organisation kommer til at fungere bedre.

 

Selvfølgelig har han ret i, at der spildes ubærligt mange ressourcer rundt omkring. Der er mange opgaver, som kunne løses med færre arbejdstimer i mere veltrimmede organisationer. Ifølge ”præsteskabet” er pseudoarbejde: ”arbejde, der er meningsløst, ikke bærer nogen betydningsfuld frugt eller virkning i verden, uanset om det opleves som virkningsfuldt af dem, der udfører det” – eller af dem, der betaler for det. Her er vi ved forskellen mellem begrebet pseudoarbejde og blot dårlig ledelse eller ineffektivitet.

 

”Præsteskabet” mener sig i stand til at vurdere om arbejde er nyttigt. Bedre end dem, der udfører det og/eller betaler for det. Men i realiteten er der ingen, der betaler for et stykke arbejde, som de ikke har brug for. Hvis man oplever, at man betaler mere end nødvendigt for en vare eller en tjeneste, så stopper man festen hurtigst muligt.

 

Fortalerne for pseudoarbejde minder mig med gru om min ungdoms Munkemarxister i 1970’erne. Dengang fik vi (der tilsyneladende ikke var for begavede) at vide, at vi lod os dirigere af falske og kunstige behov. Ønsker om nyt tøj (dog ikke hønsestrik), biler (dog ikke en 2CV), ferierejser (dog ikke til en ølejr) og boliger (dog ikke et kollektiv) var utilladelige og skabt af den onde kapitalisme og reklamens magt. Munkemarxisterne kendte vores reelle behov. På samme måde som nogen i dag altså mener at kunne karakterisere en definerbar og varig aktivitet som pseudoarbejde.

 

Jeg tror, at ideen om ”pseudoarbejde” bygger på anekdoter og mangel på forståelse af ledelsesudfordringer og tilværelsens kompleksitet.