Gravid_kvinde_i_stue_content-header_768x384

Graviditet – dine rettigheder

Når du er gravid, har du en række rettigheder og muligheder, fx når du skal til undersøgelser, eller hvis du bliver syg i forbindelse med din graviditet.

Stort tillykke med den kommende familieforøgelse!

Når du venter barn eller er i fertilitetsbehandling, er du beskyttet af ligebehandlingsloven. Loven skal sikre lige behandling uanset køn, blandt i forbindelse med graviditet og barsel.

Du har blandt andet ret til at gå til graviditetsundersøgelser og at få løn eller dagpenge, hvis du bliver syg eller mister barnet. Når du er i job, kan din arbejdsgiver desuden ikke opsige dig med graviditeten som begrundelse.

1. Graviditetsundersøgelser

Du har ret til at gå til graviditetsundersøgelser i forbindelse med din graviditet. Du har ret til fravær fra arbejdet, hvis undersøgelsen ikke kan lægges uden for arbejdstiden. Du skal blot huske at give din arbejdsgiver besked, når du skal til graviditetsundersøgelse.

Du har ikke krav på løn, når du går til graviditetsundersøgelser, men du har ret til dagpenge for den tid, du er fraværende. Uanset om det er løn eller dagpenge, er det din arbejdsgiver, der udbetaler.

2. Sygdom under graviditet

Hvis du bliver syg under din graviditet, har du krav på fuld løn.

Det gælder i de tilfælde, hvor:

  • Din sygdom skyldes din graviditet, fx alvorlige ledsmerter, bækkenløsning eller symptomer på svangerskabsforgiftning.
  • Dit arbejde medfører en risiko for barnet.
  • Ved anden sygdom.

Hvis din læge vurderer, at dit arbejde kan medføre en risiko for dit ufødte barn, kan lægen skrive en fraværsmelding.

Læs om sygemelding på borger.dk

Se, hvordan du sygemelder dig

3. Hvis du bliver opsagt under graviditet eller barsel

Din arbejdsgiver ikke kan opsige dig med graviditet, mulig graviditet eller barsel som begrundelse. Det betyder ikke, at du er sikret mod at blive opsagt, men du kan ikke blive opsagt med graviditet som begrundelse.

Hvis du bliver opsagt under din graviditet eller barsel, anbefaler vi, at du kontakter os, så du kan få den nødvendige rådgivning.

Send din opsigelse via Selvbetjeningen

4. 120-sygedagesreglen

Hvis 120-sygedagsreglen står i din kontrakt, kan din arbejdsgiver ikke benytte sig af denne regel, når det drejer sig om sygdom, der skyldes graviditet.

120-sygedagsreglen er en regel, der giver arbejdsgiver ret til at opsige med forkortet opsigelsesvarsel, hvis du har været syg i mere end 120 dage i løbet af et år.

Læs om dine vilkår ved opsigelse

5. Orlov inden fødsel

Som kommende mor har du mulighed for fire ugers orlov inden termin. Det kaldes graviditetsorlov. Terminsdatoen tæller med i de fire uger. Du har pligt til at holde orlov de første to uger lige efter fødslen.

Er du i tvivl om dine rettigheder?

Kontakt os via Selvbetjeningen, hvis du har spørgsmål om dine rettigheder under graviditet. Vores jurister sidder klar til guide dig godt videre.

Kom godt videre

Barn_fr_overtj_p_article-card_576x324

Beregn din barsel

Få et overblik over din barsel med vores barselsberegner. Beregneren giver dig en barselsplan til dig og din partner.

Far_smiler_sn_p_gulv_article-card_576x324

Regler for barsel

Som ansat har du ret til orlov og barsel, når du skal være forælder. Bliv klogere på dine forskellige muligheder for at planlægge orloven.

Mor_p_barsel_article-card_576x324

Løn og barselsdagpenge

Du har ret til barselsdagpenge, hvis du har optjent retten til at modtage dagpenge. Om du kan få løn under orlov, afhænger af dine ansættelsesvilkår.

Ofte stillede spørgsmål om barsel