Kvinde_med_iPad_content-header_768x384

Økonomiske fordele ved at udskyde pensionen 

Overvejer du, om det kan betale sig at blive på arbejdsmarkedet? Der er flere ordninger, som gør det attraktivt at udskyde dit otium.

Måske står du over for en række overvejelser om, hvornår og hvordan din karriere skal afvikles, eller om du egentlig er klar til den tredje alder.

Der er flere fordele ved at blive længere tid på arbejdsmarkedet. De økonomiske kan være én af dem.

Der er ingen universel løsning for, hvornår det er bedst at trække sig tilbage – det afhænger af individuelle faktorer. For nogen kan det være mere fordelagtigt at arbejde fuldtid, mens andre foretrækker at skifte til en deltidsstilling eller gå på pension.

Ikke desto mindre er det vigtigt, at du forholder dig til din økonomi, når du planlægger din senkarriere.

Her får du en oversigt over de muligheder, du kan have ret til, hvis du vælger at fortsætte på arbejdsmarkedet.

Planlæg din senkarriere

Arbejd efter pensionsalderen uden modregning

Tidligere blev du modregnet i din folkepension, hvis din arbejdsindtægt overskred et bestemt årligt beløb. Efter nye regler trådte i kraft i 2023, bliver din arbejdsindtægt ikke længere modregnet.

De nye regler betyder, at uanset hvor meget du tjener, bliver din folkepension ikke beskåret, hvis du arbejder efter folkepensionsalderen – hverken i grundbeløbet eller i pensionstillægget.

Modtag en seniorpræmie

Seniorpræmien er et skattefrit engangsbeløb, som du får udbetalt det første år efter din folkepensionsalder.

Er du født i 1954 eller senere, og vælger du at fortsætte med at arbejde efter din folkepensionsalder, kan du være berettiget til en seniorpræmie. Fortsætter du med at arbejde det andet år efter din folkepensionsalder, har du ret til endnu en seniorpræmie.

Seniorpræmien forudsætter, at du arbejder 1.560 løntimer om året. Det svarer til en arbejdsuge på mindst 30 timer. Og det er ikke nødvendigt at udskyde udbetalingen af din folkepension for at optjene din ret til en seniorpræmie.

Seniorpræmien forhøjes i 2026 og igen i 2029.

Læs mere om seniorpræmie på borger.dk

Skattefri præmie i efterlønsordningen

Hvis du vælger at blive på arbejdsmarkedet efter din efterlønsalder, kan du få en ekstra pose penge, når du rammer folkepensionsalderen. Det kaldes den skattefri præmie.

Den skattefri præmie må ikke forveksles med seniorpræmien, da den skattefri præmie bliver udbetalt af din a-kasse og er forudsat, at du fortsætter på arbejdsmarkedet, fra du får dit efterlønsbevis og frem til folkepensionsalderen.

For at få den skattefri præmie skal du være omfattet af efterlønsordningen og have betalt efterlønsbidrag.

Din a-kasse kan hjælpe dig med at få styr på dine muligheder for den skattefri præmie.

Læs mere om den skattefri præmie

Udskyd din folkepension og optjen et ventetillæg

Du har mulighed for at udskyde din folkepension i op til 10 år.

Det er vigtigt at huske, at uanset om du udskyder din folkepension eller ønsker overgang til folkepension, så skal du søge om det, så du ikke går glip af eller forsinker dine muligheder.

I den periode, hvor du udskyder din pension, optjener du et ventetillæg. For at være berettiget til ventetillægget skal du opfylde et beskæftigelseskrav på mindst 750 timer om året.

Husk, at beslutningen om at udskyde pensionen er personlig, og hvad der passer bedst for én person, behøver ikke nødvendigvis at være det bedste for en anden.

Beregn dit ventetillæg på borger.dk

Udskyd din ATP og mærk gevinsten

ATP Livslang pension er et tillæg til folkepensionen, som du automatisk får udbetalt, når du rammer folkepensionsalderen – tillægget fortsætter, så længe du lever.

Du kan udskyde din ATP, før du når folkepensionsalderen. Hvis du vælger at udskyde udbetalingen til senest 10 år efter folkepensionsalderen, bliver din månedlige pension forhøjet ud fra en pensionssats.

Husk at give ATP besked i god tid.

Se hvad du kan få udbetalt på borger.dk

Flere fordele på vej for din senkarriere

Der er lovændringer på vej, som giver ekstra fordele til dig, der nærmer dig folkepensionsalderen og stadig arbejder.

Fra 2026 får du nemlig et ekstra beskæftigelsesfradrag, hvis du arbejder i de to sidste år før, du når folkepensionsalderen. Fradraget er oveni det almindelige beskæftigelsesfradrag.

Når du planlægger din senkarriere, er det en god ide at se på, hvordan disse ændringer kan påvirke din økonomi, så du kan træffe den bedste beslutning for dig selv.

Har du brug for sparring om din senkarriere?

Vores erfarne rådgivere står klar til at guide dig videre i din karriere. Hvis du har brug for en dybdegående samtale om din karriere, så er du velkommen til at booke en sparring.

Kom godt videre med din senkarriere

Aeldre_mand_spejder_opad-card_576x324

Planlæg din senkarriere

Har du gjort dig tanker om, hvordan du får det bedste ud af den sidste del af dit arbejdsliv? Her får du ledelsesrådgiverens bedste råd.

Mand_kvinde_smil_article-card_576x324

Tag dialogen

Det er vigtigt, at du taler med din chef om ønskerne for den sene del af din karriere. En god dialog kan have stor betydning.

Kvinde_kaffekop_foran_togstation_article-card_576x324

Livslang læring

Når du investerer i din egen udvikling, øger du både din arbejdsglæde, motivation og værdi. Og det er aldrig for sent at udvikle sig.

Spørgsmål og svar om senkarriere