Mand_med_krydsede_arme_content-header_768x384

Skal du være leder for ledere? Kom godt i gang

Du skal starte i et nyt job, hvor du skal være leder for andre ledere. Vi giver dig seks gode råd til, hvordan du kommer godt i gang med din nye stilling.

Når du går fra at være leder for medarbejdere til at være leder for ledere, ændrer din rolle sig. Dine medarbejdere har nu også lederansvar – og de har også gjort sig tanker om, hvad god ledelse er.

Ledelse er ikke længere kun noget, du gør. Det er også noget, du taler med dine medarbejdere om – og noget I reflekterer over sammen. Du skal være parat til at sparre med dine medarbejdere om ledelse, støtte dem i deres lederrolle og facilitere, at I bliver en god ledergruppe.

Her får du ledelsesrådgiverens seks gode råd til den første tid i din nye stilling.

1. Vær bevidst om din nye rolle

Som leder for ledere, skal du være bevidst om, at din rolle ændrer sig, på samme måde som du oplevede i dit første lederjob. Når du er leder for ledere ved de fleste andre medarbejderne i organisationen, hvem du er, og du bliver lagt mærke til på en ny måde.

Det er derfor en god idé at tilstræbe at være genkendelig. Med andre ord hverken at overraske eller skuffe dem, der lægger mærke til en.

Det kan fx være alt fra påklædning og faste mødetider, til faste rutiner med at gå den samme rute og sige godmorgen. Det kan virke som småting, men som leder for ledere skal man vænne sig til, at der bliver lagt mærke til og spekuleret i selv de små signaler, man sender.

Det er også vigtigt, at du ikke er utilgængelig som leder for andre ledere. Hav en åben og opdateret kalender, og vær som udgangspunkt tilgængelig på din telefon. Husk at vende tilbage, hvis dine medarbejdere ringer forgæves. Det er vigtigt, at dine medarbejdere som udgangspunkt har oplevelsen af, at du er til at komme i kontakt med.

2. Gør det klart, hvad du vil med dit job

Som leder for ledere har du i højere grad ansvaret for de overordnede mål. Dine medarbejdere tager selv initiativ og kan godt selv, men du bliver målt på, hvordan forretningen bliver drevet.

Det er derfor en god idé at gøre dig klart, hvad dine mål er for det job, du er landet i. Det kan både være faglige mål, som fx at udrulle en ny webstrategi eller at forbedre produktiviteten. Men det kan også være mere personlige mål, som fx at udvikle sociale kompetencer på tværs af kulturer.

Du kan også gøre dig klart, hvilken rolle dit job skal spille i din egen karriere. Hvilken retning har du selv lyst til at bevæge dig mod? Og hvordan kan du bruge din nye lederrolle til at gøre det?

3. Arbejd intentionelt med dine medarbejdere

Du har nu ansvaret for en gruppe af ledere, som selv har medarbejdere under sig. Det er derfor en god idé at arbejde intentionelt med den ledergruppe, du har under dig, så I kan få et godt samarbejde.

Forventningsafstem med din ledergruppe løbende i løbet af de første par måneder. Ved at afstemme løbende finder du ud af, hvad de forventer af dig – og de finder ud af, hvad deres mandat er under dig.

Sørg desuden for at gøre jeres ledergruppemøder til et trygt og fortroligt sparringsrum, hvor I kan dele udfordringer og tanker om lederrollen og have et åbent formål om at spille hinanden gode.

4. Få et overblik over dine ressourcer

Som leder for andre ledere, er det dit ansvar at have overblikket over ressourcer, som penge, tid og medarbejdere. Det kan være en udfordring at danne sig et klart indtryk af ressource-kravet i dit ledelsesområde. Det er derfor en god idé at være proaktiv og sikre, at der er balance.

En ubalance mellem krav og ressourcer kan skabe stress og mistrivsel hos dine ledere. Det er derfor vigtigt, at du får skabt et overblik, så du kan lede dem bedst muligt.

KOM GODT FRA START I DEN FØRSTE TID I DIT NYE JOB

5. Træn dit ledelseshåndværk

Når du går fra at være leder for medarbejdere til at være leder for ledere, ændrer dit ledelseshåndværk sig. Ledelse er nu en mere officiel del af din faglighed, fordi du skal kunne coache og sparre med de ledere, du har under dig.

Du kan træne dit ledelseshåndværk på flere måder. Du kan tage et lederkursus hos Ledernes Kompetencecenter, men du kan også vælge at få en mentor – fx din direktør eller en person fra dit netværk som du i fortrolighed kan sparre med og drøfte både store og små spørgsmål med og ikke mindst høste erfaring fra.

6. Forventningsafstem med din egen ledergruppe

I din nye rolle indgår du nu også i en ny ledergruppe med ledere på samme niveau som dig. Brug den første tid i rollen på at orientere dig i din nye ledergruppe. Hvad forventer de af dig? Hvad er din rolle? Hvad er de andres?

Det kan være rart at bruge ledergruppen som et rum for sparring, hvor I kan dele refleksioner og tanker omkring udfordringer i jeres roller.

Kom godt fra start i dit nye job

Kvinde_smiler_kigger_ud_article-card_576x324

Kurser i personlig udvikling

Med kurser i personlig udvikling får du redskaber til at øge motivation og præstationsevne hos dig selv og dine medarbejdere.

Kvinde_skriver_p_papir_article-card_576x324

Kom godt fra start

Her får du ledelsesrådgiverens bedste råd til, hvad du skal være opmærksom på i de første måneder i din nye stilling, så du kommer godt fra start.

Mand_p_vrksted_holder_pause_article-card_576x324

Ønsker du et brancheskift?

Skal du skifte branche, men ved du ikke helt, hvordan du skal gribe det an? Her får du karriererådgiverens bedste råd til dit brancheskift.

Spørgsmål og svar om jobskifte