Mand_ved_skrivebord_smiler_content-header_768x384

Det er aldrig for sent at skifte job

Det er aldrig for sent at søge nye græsgange – og med en lang karriere bag dig, har du både mange kompetencer og livserfaring at trække på.

Selvom det kan føles trygt og velkendt at blive i din stilling, skal du ikke lade alderen stoppe dig, hvis pilen peger i retningen af et nyt job. Jobsøgningsprocessen er ikke meget anderledes fra da du søgte job tidligere i din karriere. Det vigtigste er, at du har fokus på, hvad du kan og ikke på din alder. Jo skarpere du kan være, jo større succes får du i din jobsøgning.

Det er aldrig for sent at skifte job

Der er desværre mange, der bliver i deres job, fordi de tror, at det kan være for sent at skifte. Og det er ærgerligt, for det kan gå ud over din arbejdsglæde. Så husk, at lige gyldig hvor mange år, du har været på arbejdsmarkedet, er det aldrig for sent at søge nye veje.

Det kan være en god ide at stoppe op og spørge dig selv, om du er glad i det, du arbejder med nu, eller om du har lyst og mod på noget andet.

Sent i karrieren er familielivet ofte anderledes, og tiden til sig selv er en anden. Så hvis du har lyst til at søge nye udfordringer, er det måske nu, du skal tage springet.

Jobsøgningen kan tage tid

Du skal være forberedt på, at det godt kan tage længere tid at finde et nyt job, særligt hvis du har specialiseret dig gennem et langt arbejdsliv. Så drag essensen ud af dine kompetencer og generaliser dem i dit ansøgningsmateriale, så du ikke graver dig ned i din specialistviden i en specifik branche.

Sørg hele tiden for at holde dine viden og dine kompetencer opdaterede – også selvom du har været på arbejdsmarkedet i mange år. Så viser du, at du ikke er ”gået i stå” og fortsat vil lære.

Fremhæv din livserfaring

Når årerne på arbejdsmarkedet tæller mange, har du en stor portion kompetencer og erfaringer at trække på – men også lige så meget livserfaring, og dét spiller en vigtig rolle.

Lad det ikke kun være dine faglige kompetencer, som fylder i din ansøgning. Fokuser også på de livserfaringer, der har været med til at gøre dig til den erfarne, helhedstænkende leder, som du er i dag.

Selvom livserfaring kan være svær at konkretisere og skrive frem, fordi det ikke kan måles og vejes ligesom din karrieres mange resultater, er det en god ide at gøre det. For det kan være her, at du adskiller dig fra nogle af de andre ansøgere i bunken.

Har du brug for sparring om din senkarriere?

Vores erfarne rådgivere står klar til at guide dig videre i din karriere. Hvis du har brug for en dybtgående samtale om din karriere, så er du velkommen til at booke en karrieresparring.

Brug dit netværk

Du har helt sikkert opbygget et godt netværk efterhånden – både via dit arbejde, på kurser, i din studietid og andre forskellige sammenhænge. Det skal du selvfølgelig trække på.

Brug dit netværk til at søge viden om jobmuligheder, kontaktpersoner, brancher og virksomheder. Her kan du også trække på erfaringer fra andre, der har været gennem samme proces, som du står overfor.

Dit netværk giver dig måske et kaffemøde hos den rette person. Her kan du fx fortælle om dine drømme, hvordan dine kompetencer kan bruges, og hvordan du kan overføre erfaringer, der i tidligere jobs har givet gode resultater.

Tænk over dit lønniveau

Den løn du har nu, har du fået gennem den anciennitet, indsats, udvikling og de resultater, du har leveret i dit nuværende job. Søger du job i en ny branche, hvor du ikke har samme viden og erfaring som nu, eller søger du job med mindre ansvar, bliver du nødt til at være indstillet på, at du evt. skal gå på kompromis med din løn.

Det kan være, at du har kompetencer, som ikke prissættes i sammen grad som i dit nuværende job.

Så sørg for at gøre op med dig selv, om du er indstillet på at ændre dit lønniveau. Og om det i givet fald kan være med til at give dig en øget arbejdsglæde.

Afslag - undgå at falde i aldersfælden

Får du afslag på en stilling, så lad være med umiddelbart at give din alder skylden. Der kan være så mange andre grunde. Det kan fx skyldes, at du ikke har fremhævet de rette faglige erfaringer, kompetencer, livserfaring mm. i dit ansøgningsmateriale. Det kan også bare være, at der har været andre kandidater, der (uanset alder) var bedre kvalificeret til lige præcis den stilling.

I stedet for at falde i aldersfælden, så ring virksomheden op, selvom det måske kan virke grænseoverskridende. Spørg hvad der karakteriserede de kandidater, som blev kaldt til samtale. På den måde kan du blive klogere på, om der er noget, du kan gøre anderledes næste gang.

Er du i tvivl om, hvad du kan byde ind med i et job eller en ny branche, kan du som medlem af Lederne altid ringe til os og få sparring.

Gode værktøjer til din karriere

Aeldre_mand_spejder_opad-card_576x324

Planlæg din senkarriere

Har du gjort dig tanker om, hvordan du får det bedste ud af den sidste del af dit arbejdsliv? Her får du ledelsesrådgiverens bedste råd.

Mand_kvinde_smil_article-card_576x324

Tag dialogen

Det er vigtigt, at du taler med din chef om ønskerne for den sene del af din karriere. En god dialog kan have stor betydning.

Mand_p_vrksted_holder_pause_article-card_576x324

Ønsker du et brancheskift?

Skal du skifte branche, men ved du ikke helt, hvordan du skal gribe det an? Her får du karriererådgiverens bedste råd til dit brancheskift.

Spørgsmål og svar om senkarriere