Kvinde_computer_ved_havet_content-header_768x384

Efterlønsordningen få et overblik

Efterlønnen er en attraktiv ordning, som du skal huske at tilmelde dig i tide. 

Efterlønsordningen er en tilbagetrækningsordning, en forsikring, en præmieordning og en opsparing, der vokser hvert år – og som du altid kan få tilbagebetalt.

Du skal senest tilmelde dig, når du er 30 år, og betale til ordningen i 30 år for at gå på efterløn.  Det gør du sammen med dit kontingent til a-kassen. Vi sikrer naturligvis, at du ikke kommer til at betale i mere end de 30 år. 

Når du indbetaler til efterlønsordningen får du både mulighed for at få efterløn og de andre fordele i efterlønsordningen, f.eks. seniorjob og skattefri præmie.

I 2024 er bidraget på 1.644 kroner per kvartal, og beløbet er fradragsberettiget. Du kan til enhver tid få dine bidrag til efterlønsordningen tilbagebetalt.

Hvis du opfylder nogle specifikke krav, har du mulighed for at betale til efterlønsordningen i færre år mod at få mindre i efterløn og skattefri præmie. Dette kaldes fortrydelsesordningen.

Tilmeld dig efterlønsordningen

Med efterlønsordningen har du mulighed for at forlade arbejdsmarkedet, før du når folkepensionsalderen. Tilmeld dig her.

Efterløn: Er det noget for mig?

Efterlønsordningen er en særlig ordning, som giver dig mange fordele:

  • Det er en tilbagetrækningsordning, som giver dig mulighed for at stoppe på arbejdsmarkedet 3 år før folkepensionsalderen – eller gå ned i tid. Folkepensionsalderen er lige nu 69 år, men den kan stige yderligere.
  • Det er en opsparingsordning med forrentning, da du får tilbagebetalt bidragene ud fra de satser, der gælder i tilbagebetalingsåret. Vær opmærksom på, at du altid kan få dine indbetalte efterlønsbidrag tilbagebetalt.
  • Det er en forsikringsordning, fordi den giver dig ret til et kommunalt job – seniorjob - til overenskomstmæssig løn, hvis du bliver ledig i en sen alder.
  • Det er en præmieordning, da du kan få en skattefri præmie ved folkepensionsalderen, hvis du fortsætter på arbejdsmarkedet efter efterlønsalderen.
  • Dit efterlønsbidrag kan trækkes fra i skat.

Søg om efterløn

Få dit efterlønsbidrag tilbage

Dine indbetalte efterlønsbidrag er din ejendom

Du kan til enhver tid få dine efterlønsbidrag tilbagebetalt. Bidraget tilbagebetales ud fra satserne i udbetalingsåret. Derfor får du et højere beløb end det, du faktisk har indbetalt.

Du kan få overført bidraget skattefrit til en pensionsordning, hvis du fravælger efterlønsordningen før efterlønsalderen.

I andre tilfælde, f.eks. hvis du går på førtidspension, kan du få bidraget tilbagebetalt kontant med en afgift på 30 %, som svarer til det skattefradrag, du har haft.

Hvis du dør før, du har kunnet bruge efterlønsordningen, udbetales efterlønsbidragene til boet.

Under alle omstændigheder tilbagebetaler vi dine efterlønsbidrag senest ved folkepensionsalderen, hvis du ikke har kunnet bruge efterlønsordningen i tilstrækkelig grad.

Hvis du vil have efterlønsbidraget tilbagebetalt

KAN JEG GÅ PÅ EFTERLØN?

Hvad er efterløn?

Hvis du har høje pensioner

Hvis din pensionsformue er meget stor ved efterlønsalderen (ca. 5 mio.), kan du ikke få efterløn, fordi en procentdel af dine pensioner skal modregnes i efterlønnen.

Vær opmærksom på, at selvom du har høje pensioner, at du ikke har ret til at få udbetalt efterløn, kan du stadig have ret til seniorjob og skattefri præmie ved at være med i ordningen. Efterlønsordningen kan altså stadig være attraktiv for dig, selvom du har høje pensioner.

Hvad er seniorjob?

Hvis du bliver ledig i en sen alder, kan du få dagpenge i 2 år.

Men hvis din ret til dagpenge udløber, når der er 5 år eller mindre til efterlønsalderen, har du ret til at få et job af kommunen til overenskomstmæssig løn helt frem til efterlønsalderen.

Er du ikke med i efterlønsordningen, er du i stedet henvist til at søge om kontanthjælp. Vær opmærksom på, at mange ikke har ret til kontanthjælp på grund af af ægtefællens indkomst, opsparing eller friværdi.

Skattefri præmie

Du kan optjene en såkaldt skattefri præmie, hvis du venter med eller helt undlader at gå på efterløn og i stedet fortsætter med at arbejde i tilstrækkeligt omfang.

Som fuldtidsforsikret kan du optjene op til 12 præmier, hvilket svarer til 175.896 kroner (2024).

Hvis det viser sig, at dine indbetalte efterlønsbidrag er højere end præmien, når du når folkepensionsalderen, får du efterlønsbidragene tilbagebetalt, hvis du ikke har kunnet bruge efterlønsordningen.

Mere om skattefri præmie 

Betal til efterlønsordningen i færre år

Hvis du har fortrudt, at du ikke har tilmeldt dig efterlønsordningen eller har frameldt dig ordningen, kan du muligvis komme på en såkaldt fortrydelsesordning.

Reglerne for fortrydelsesordningen er komplekse. Derfor anbefaler vi, at du kontakter os, hvis du vil høre mere om ordningen.

Du kan holde pauser med betalingen

Hvis du kan nå at betale efterlønsbidrag i tilstrækkelig mange år før efterlønsalderen, kan du holde pauser med betalingen, f.eks. i perioder med arbejdsløshed, barsel og lignende.

Hvis du tilmelder dig den almindelige efterlønsordning, skal du betale fra du fylder 30 år. Da din efterlønsalder er 69 år, kan du holde pauser i op til 9. Du vælger selv hvornår.

Hvis du tilmelder dig fortrydelsesordningen, kan det ofte ikke betale sig at holde pauser, fordi du betaler i kortere tid. Des kortere tid, du betaler, des lavere efterlønssats.

Grnne_blomster_image_1_1_576x576

Har du spørgsmål til efterløn?

Kontakt os

Er du i tvivl om reglerne og mulighederne for efterløn? Kontakt os via Selvbetjeningen, og få svar på dine spørgsmål.

32 83 36 42
Mandag - Fredag
9.00-15.00

Kom godt videre

Mand_sidder_undenfor_article-card_576x324

Efterlønsbevis

Du kan søge om dit efterlønsbevis, når du nærmer dig efterlønsalderen. Læs om hvilke rettigheder, det sikrer.

Mand_med_hue_udenfor_3_article-card_576x324

Få dit efterlønsbidrag tilbage

Du kan altid få dine penge tilbage, hvis du framelder dig efterlønsordningen. Som regel bliver de overført til din pensionsopsparing.

Mand_kigger_op_article-card_576x324

Kan jeg få efterløn?

Er du i tvivl, om du kan gå på efterløn? Få et overblik over betingelserne for efterløn og find ud af, hvornår du rammer efterlønsalderen.

Spørgsmål og svar om efterløn