Mærkesag

Arbejdsstyrken skal øges

Valgplakat

Udfordring

På bare et halvt år er Danmark gået glip af 61.000 arbejdspladser på grund af mangel på medarbejdere. Det kan mærkes i vores hverdag.

Virksomheder må hver dag sige nej til nye ordrer. Det betyder, at vi går glip af vækst og arbejdspladser. Men det presser også eksisterende medarbejdere til at løbe hurtigere og skader trivslen på arbejdspladsen.

Som forbruger er det enormt frustrerende, når vi ikke kan få de varer eller den service, vi ønsker, fordi der ikke er medarbejdere nok. Og det skader vores velfærd, når vi ikke kan rekruttere sygeplejersker eller personale til vores ældrepleje. Det mærkes allerede i dag.

Det er en uholdbar situation, som kræver handling. Hvis vi lader stå til, vil problemerne blot vokse sig større.

Lederne | Survey

Hver tredje leder vurderer, at manglen på arbejdskraft har påvirket den samlede trivsel på arbejdspladsen.

Lederne foreslår:

Lederne vil sikre, at der er arbejdskraft nok. Det skal ske ved at sætte ind på flere fronter:

  • Vi skal få endnu flere væk fra passiv forsørgelse og ind i det arbejdende fællesskab. Det skal ske ved at øge gevinsten ved at tage et arbejde samt nytænke beskæftigelsesindsatsen, så der gøres op med one-size-fits-all-tænkningen, samtidig med at a-kasserne får en større rolle.
  • Det skal være lettere at tiltrække internationale talenter og specialister, og der skal ryddes op i uhensigtsmæssige udlændingeregler, som betyder, at velintegrerede personer smides ud af landet.
  • Vi vil hellere investere i bedre arbejdsmiljø og forebyggelse end tidlig tilbagetrækning - så medarbejdere kan blive længere tid på arbejdsmarkedet.
  • Vi skal sikre de nødvendige kompetencer gennem livslang læring. Det skal blandt andet ske ved at udvide målgruppen i VEU-omstillingsfonden.

Det betaler sig

Manglen på arbejdskraft koster danske virksomheder milliarder af kroner. Alene fra februar til marts 2022 skønnes omsætningstabet at beløbe sig til hele 49 mia. kr. (Dansk Erhverv).

Blot ved at lempe beløbsordningen kan arbejdsudbuddet øges med 6.000 fuldtidspersoner i 2030. Samtidig kan arbejdsudbuddet øges betydeligt ved at begrænse tilgangen til tidlig tilbagetrækning. Og hvis de penge investeres i forebyggelse og arbejdsmiljø, stiger potentialet yderligere.

Valgplakat