Vigtigt at lederne har trivsels-værktøjskassen fyldt op

Debatindlæg af Henrik Bach Mortensen, direktør, Lederne, og Pernille Knudsen, viceadm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening på Altinget.dk: Arbejdsglæde er noget forskelligt for danskerne: Nogle medarbejdere finder glæde i at udvikle sig. Andre i, at deres strategier bliver til virkelighed, andre i de gode kolleger i hverdagen.

25. april 2019

Uanset, hvad der får os til at føle arbejdsglæde som ledere eller medarbejdere, er det vigtigt at huske hele tiden at passe på det gode arbejdsmiljø. Ikke mindst, når der er travlt, og aftalerne i kalenderen ligger tæt. Det kender vi sikkert alle sammen. Langt de fleste af os ved heldigvis også, at det lykkes at skabe trivsel på størstedelen af de danske arbejdspladser.

Der skal forskellige løsninger til forskellige ledere. DA og Lederne vil fra efteråret også bidrage med uddannelsen ’Trivsel og ledelse’. Kurset tager udgangspunkt i konkrete udfordringer i hverdagen hos deltagerne, og der er fokus på at forebygge mistrivsel, stress, mobning og konflikter.

Henrik Bach Mortensen, direktør i Lederne og Pernille Knudsen viceadm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening

Lederne har det overordnede ansvar for, at alle trives på arbejdspladsen. Heldigvis har lederne masser af værktøjer til at skrue det gode arbejdsmiljø sammen med i hverdagen. De ved godt, at trivsel er vigtigt. 96 procent af Ledernes medlemmer svarer i en rundspørge, at håndtering af stress er en vigtig ledelsesmæssig opgave. Og de fleste ledere – 63 procent – har haft samtaler med medarbejdere, der har følt sig stressede. Ledernes fokus på trivsel er en af grundene til, at danskere i beskæftigelse er en af de samfundsgrupper, der er mindst stressede.

Men lederens trivsels-værktøjskasse skal fyldes op i takt med, at man udvikler sig som leder. Man kan gøre det ved læring og sparring internt på virksomheden, eller man kan gøre det på et af de mange kurser, der udbydes i offentligt eller privat regi. Listen over kurser er lang og varieret, og sådan skal det være.

For det kursus, der er relevant for det unge ledelsestalentet i en privat it-virksomhed, er ikke det samme som det, der er mest egnet til den garvede leder i en offentlig døgninstitution. Al kompetenceudvikling skal være relevant for den enkelte. Ellers ender man med et ’fluebens-kursus’, hvor man bare sætter hak, og så er det ellers videre i tilværelsen. Det nytter intet.

Der skal forskellige løsninger til forskellige ledere. DA og Lederne vil fra efteråret også bidrage med uddannelsen ’Trivsel og ledelse’. Kurset tager udgangspunkt i konkrete udfordringer i hverdagen hos deltagerne, og der er fokus på at forebygge mistrivsel, stress, mobning og konflikter. Kurset kan være et af de mange, som ledere i Danmark deltager i over de næste år.

Lederne ved nemlig godt, at de skal følge med tiden, og over 40.000 deltog i lederuddannelser udbudt af det offentlige i 2017, som den seneste opgørelse dækker. Dertil kommer et ukendt antal, som deltog i privatudbudte uddannelser. Frem for alt er det nye kursus endnu et værktøj til kassen. Det kan være relevant for både store og små virksomheder i en lang række forskellige brancher – det handler helt om, hvad der er relevant for den enkelte virksomhed og for den enkelte leder.

Kontaktoplysninger

Henrik Bach Mortensen
Direktør for Politik & Presse
Direkte: 2491 9957
E-mail: hmo@lederne.dk

Pernille Knudsen
Viceadministrerende direktør
Dansk Arbejdsgiverforening
Telefon: 3338 9282
E-mail: pkn@da.dk