Skal jobcentre slet ikke hjælpe virksomhederne mere?

Beskæftigelsesministerens nye mål for jobcentrene fokuserer alt for ensidigt på de ledige og glemmer virksomhedernes behov for kvalificeret arbejdskraft.

Af Henrik Bach Mortensen, direktør i Ledernes Hovedorganisation. Indlægget blev bragt i Børsen 11. februar 2020.

11. februar 2020

I Ledernes Hovedorganisation fik vi os noget et chok, da beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard forleden meldte ud om sine beskæftigelsespolitiske mål for 2021. Ministeren opstillede fire mål, hvoraf de to nye var nye i forhold til 2020-målene. De nye går på, at alle ledige skal have en værdig sagsbehandling, og flere ledige skal opkvalificeres.

Vi er ikke imod ministerens nye mål. Man kan vel dårligt være uenig i, at ledige – som alle andre borgere – skal have en værdig behandling af offentlige myndigheder. Det er jo indlysende, og man kunne håbe, at det ikke var nødvendigt at opstille et særligt mål for det. Det kan også være udmærket at opkvalificere flere ledige, hvis det vel at mærke hjælper de pågældende ledige til hurtigere at finde et job.

Det er et stærkt uheldigt signal, som kan få mærkbare konsekvenser for det danske erhvervsliv, som i forvejen har svært ved at rekruttere de rigtige folk på en række områder.

Henrik Bach Mortensen, direktør i Ledernes Hovedorganisation

Det mest opsigtsvækkende i ministerens udmelding var imidlertid det mål, som var gledet ud i forhold til de tidligere mål. Mål nummer ét har nemlig hidtil været, at virksomhederne skal sikres den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft. Men det er pist forsvundet i Peter Hummelgaards mål, og det finder vi særdeles uheldigt. Det bør i vores optik være et fuldstændig afgørende mål for hele det offentlige beskæftigelsessystem og hvert eneste kommunale jobcenter, at man yder et vigtigt bidrag til, at virksomhederne kan få og fastholde den arbejdskraft, som de har brug for.

LÆS OGSÅ: Rul den røde løber ud for udenlandske iværksættere

Den offentlige beskæftigelsesindsats – som samfundet bruger et tocifret milliardbeløb på hvert eneste år – skal i vores øjne gå på to overordnede ben: De ledige skal hurtigst muligt i job, og virksomheder over hele landet skal kunne finde kompetent arbejdskraft. Men med ministerens nye mål taber vi pludselig det ene ben. Alle fire mål handler nu om at skaffe forskellige grupper af ledige i beskæftigelse på en værdig måde, mens ikke et eneste handler om at opfylde virksomhedernes behov for kvalificeret arbejdskraft. Det er et stærkt uheldigt signal, som kan få mærkbare konsekvenser for det danske erhvervsliv, som i forvejen har svært ved at rekruttere de rigtige folk på en række områder.

Kontaktoplysninger

sku
Søren Kudahl
Pressechef
Mobil: 2338 4211
E-mail: sku@lho.dk

hbm
Henrik Bach Mortensen

Direktør
Mobil: 2491 9957
E-mail: hmo@lho.dk