Mindfulness - fra hokuspokus til et respekteret ledelsesredskab

Mindfulness og meditation er på få år gået fra at være det rene nonsens til at være et anerkendt ledelsesredskab.

Af Vibeke Skytte, Direktør i Lederne. Klummen er bragt i Berlingske og på B.dk.

26. januar 2019

Vi skal ikke mange år tilbage, før mindfulness og meditation var noget, der blev rynket på næsen af i erhvervslivet og af mange – inklusive jeg selv – betragtet som noget useriøst hokuspokus. Især, hvis man forsøgte at sammenkæde ledelse og mindfulness, kunne man være stensikker på, at det ville blive mødt med hovedrysten, måske suppleret med et skævt, vantro smil.

I mange år har det været et mantra, at ledere skulle dyrke den åbne dørs politik: ”Min dør står altid åben”, lød budskabet til medarbejdere og lederkolleger. Men min nye erfaring er, at det faktisk er helt legalt ind imellem at lukke døren og skabe tid og rum til sig selv – forhåbentlig for i sidste ende at blive en bedre leder.

Direktør i Lederne Vibeke Skytte

Men heldigvis er det tilladt at blive klogere og udvide sin horisont. Og at mindfulness og meditation nu bliver taget dybt alvorligt også af ledere kunne man blandt andet forvisse sig om på ledelseskonferencen Ledelsens Dag i november 2018, hvor dagens hovedtaler, forfatteren og ledelseseksperten Rasmus Hougaard, som en del af sit oplæg opfordrede de 750 tilstedeværende ledere til at sidde stille med lukkede øjne i et par minutter. Og det gjorde vi så, sad musestille med øjnene lukket i. Jeg vil vove den påstand, at hvis forslaget var blevet stillet af en indlægsholder for 10 år siden, ville indtil flere ledere givetvis have forladt salen.

Rasmus Hougaards nye bog ”The Mind of The Leader” er skrevet på baggrund af et tre-årigt forskningsprojekt med 35.000 ledere. På baggrund af sin forskning slår Rasmus Hougaard til lyd for, at fremtidens ledere skal fokusere på mennesker frem for systemer. Mennesket skal simpelthen i centrum. 

”Du skal være et godt menneske for at være en god leder. Din vigtigste opgave er at hjælpe dine medarbejdere med at finde mening i arbejdet, skabe menneskelige relationer og true happiness, altså en ægte følelse af lykke,” forklarede Rasmus Hougaard for nylig til magasinet Lederne.

LÆS OGSÅ: Der skal mere fokus på kvindelige flygtninge

Hans ledelsesprincipper består af tre grundsten: Mindfulness, selflessness og compassion. De tre grundsten udgør tilsammen “MSC-modellen”, og ved at praktisere den kan man ifølge Rasmus Hougaard blive en (endnu) bedre leder.

”Mindfulness giver dig mulighed for at være til stede og være opmærksom på, hvad der virkelig motiverer de mennesker, du leder. Uselviskhed hjælper dig til at træde til side og give den plads og støtte, disse mennesker skal bruge for at trives. Og medfølelse skaber relationer på et reelt menneskeligt plan og viser, at du har andres bedste interesse for øje. Det skaber en stærk følelse af mening, ægte lykke, forbundethed og medinddragelse,” skriver han i “The Mind of the Leader”.

Han er selv storbruger af mindfulness. Hver morgen sætter han sig som det første på en stol i 40 minutter og mediterer og reflekterer over sine egne værdier som leder. Hans pointe er, at i en verden, der bliver stadig mere digital, mobil og ustabil, er det vigtigere end nogensinde, at ledere har et stabilt sind. Derfor anbefaler han, at ledere bruger mindst 10 minutter hver dag på mindfulness-øvelser.

LÆS OGSÅ: De offentlige ledere skal sættes fri

I Lederne har hele ledergruppen været på et 11 sessioner langt mindfulness-kursus, som snart er tilendebragt, og nu er det så medarbejdernes tur – vel at mærke de medarbejdere, der selv har lyst. For mig har de seneste tre måneder været en rejse fra manglende viden og en vis skepsis til oplevelsen af, at mindfulness rent faktisk har en stor og positiv effekt på mig som person og som leder.

Helt konkret er jeg begyndt at meditere hver morgen, hvor jeg lukker så vel døren til mit kontor som mine øjne. Derudover bruger jeg teknikkerne i forbindelse med nødvendige samtaler, også kaldet vanskelige samtaler, om eksempelvis sygefravær eller manglende performance. Forud for dén type samtaler tager jeg mig tid til at lukke min dør, lukke mine øjne et par minutter, mærke min vejrtrækning og falde helt til ro.

Resultatet er, føler jeg selv, at jeg har fået mere fokus og nærvær samt et mere åbent sind. Jeg er blevet bevidst om at være bevidst!

I mange år har det været et mantra, at ledere skulle dyrke den åbne dørs politik: ”Min dør står altid åben”, lød budskabet til medarbejdere og lederkolleger. Men min nye erfaring er, at det faktisk er helt legalt ind imellem at lukke døren og skabe tid og rum til sig selv – forhåbentlig for i sidste ende at blive en bedre leder.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 26. januar 2019, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver måned skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på B.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen HR & Administration

Sidste måneds klumme af Vibeke Skytte