Måltal for sygefravær er sund fornuft

En række formænd fra fagforbund for offentligt ansatte går i et fælles indlæg i Børsen onsdag d. 10. oktober til kamp mod måltal for sygefravær i den offentlige sektor.

Af Henrik Casper, Chefkonsulent i Lederne.

14. oktober 2018

I Lederne ærgrer vi os over den firkantede modstand. De tørre tal viser, at det samlede omfang af sygefraværet i Danmark udgør mere end 60.000 helårsansatte. Heraf udgør sygefraværet i den offentlige sektor mere end halvdelen, og det gennemsnitlige sygefravær for offentligt ansatte er langt højere (11,4 dage om året) end i den private sektor (6,6 dage).

De har selvfølgelig gjort meget andet, men måltal har været en del af indsatsen. Derfor bør alle kommunalbestyrelser, regionsråd og lokale institutionsledelser forpligtes til at indføre måltal for sygefraværet. Og der skal være en ekstra økonomisk gulerod for at nå målene.

Chefkonsulent i Lederne Henrik Casper

På den baggrund mener vi, at vi er nødt til at tage en alvorlig og fordomsfri diskussion af, hvad vi kan gøre for at nedbringe sygefraværet i den offentlige sektor. Det påvirker jo os alle sammen i den forstand, at lærere og pædagoger for ofte er væk fra vores børn, og hjemmehjælperne for ofte må melde forfald til at passe og pleje vores ældre. Det betyder ganske enkelt dårligere offentlig service, og det betyder, at den offentlige sektor bliver mindre effektiv og dyrere, end hvis sygefraværet var lavere.

LÆS OGSÅ: Underskud af kvindelige ledere i de fleste brancher

Derfor skal vi naturligvis diskutere, hvordan vi reducerer sygefraværet i den offentlige sektor. Det kan der mange være veje til, og vi skal ikke mindst arbejde for et bedre arbejdsmiljø, som forbundsformændene argumenterer for. 

Men måltal er absolut også et af de redskaber, som vi bør bruge. Det er grundlæggende altid sundt at sætte sig mål, og erfaringerne fra den virkelige verden viser også, at det gavner, når det gælder sygefravær. 

Blandt de fem kommuner, som reducerede sygefraværet mest fra 2015 til 2017, har de fire nemlig arbejdet med måltal for sygefraværet. De har selvfølgelig gjort meget andet, men måltal har været en del af indsatsen. Derfor bør alle kommunalbestyrelser, regionsråd og lokale institutionsledelser forpligtes til at indføre måltal for sygefraværet. Og der skal være en ekstra økonomisk gulerod for at nå målene.

Kontaktoplysninger

sku
Søren Kudahl
Pressechef
Mobil: 2338 4211
E-mail: sku@lho.dk

Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk