Lederne er en del af noget større og kan ikke gemme sig længere

Vi oplever i disse dage en ukrainsk præsident personificere, hvordan man træder i karakter, ikke bare som leder, men også som menneske.

02. marts 2022

-Af Bodil Nordestgaard Ismiris, administrerende direktør, Lederne. Bragt i Børsen den 2. marts 2022

Volodymyr Zelenskyj bliver i Ukraine sammen med sit folk og kæmper. Han viser modet til og påtager sig opgaven med at lede ind i fremtiden og det ukendte med visheden om, at det er et spørgsmål om liv eller død.

Zelenskyjs lederskab kan måles på følgeskab. Han viser retning, men han skaber også mening og tillid, og derfor får han mennesker med sig. I en tale til det russiske folk appellerer han til fred, ikke iklædt en præsidents magt og vælde, men som én af folket. Én borger blandt mange borgere i Ukraine, som lige nu frygter det værste.

Han taler om fred, principper, retfærdighed og om enhvers ret til at definere sin egen fremtid, om sikkerhed og om retten til at leve uden frygt. Vi oplever, hvordan lederskab er noget, der sidder mindst lige så meget i hjertet som i hjernen.

Vi ser et moralsk lederskab, der er forankret i dyder, dannelse og ordentlighed.

Det må vi forsøge at leve op til i resten af verden. Ikke bare blandt de politiske ledere, men også blandt de mange danske erhvervsledere, som hver dag træffer tusindvis af beslutninger med stor betydning for samfund og liv.

Vi har allerede set en række ledere tage ansvar. Blandt andet Per Bank, ceo i Salling Group, der sammen med Folkekirkens Nødhjælp har startet en indsamling til Ukraine.

Og Jakob Just-Bomholt, direktør for it-virksomheden 3 Shape, der har omkring 370 medarbejdere i Ukraine, som nu har fået deres løn på forskud sammen med et tilskud til ekstra huslejeomkostninger.

Tilsvarende træder mange andre ledere i karakter og hjælper Ukraine på den måde, de hver især kan.

Det viser tydeligt, at de tider er omme, hvor en leder kan reducere sig selv og virksomheden til at være en del af et lukket økonomisk kredsløb. Man er en del af noget større, og det forpligter.

Verden, og ikke mindst de kommende generationer, har brug for ledere med klare, stærke holdninger og meninger til den verden, vi alle sammen er en del af. Vi har brug for ledere, som tør tage et ansvar og gøre det rigtige, også selvom det ikke altid er det letteste.

Vi har brug for ledere, som tør tage et ansvar og gøre det rigtige.

Kontaktoplysninger

Anders Hvass
Anders Hvass 

Konstitueret pressechef
Mobil: 2545 6427
E-mail: ahv@lederne.dk