Mit Lederne

Debat

Kunsten at slappe af og lave ingenting i vinterferien

14. februar 2018

KLUMME AF VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK: Aktiv ferie med ski under fødderne på løjperne i Alperne, storbyferie i Paris eller strand og vand et eksotisk sted med garanti for sol. Mulighederne er mange, når store dele af familien Danmark i disse uger pakker kufferterne og tager på vinterferie. Nu skal der kobles af, og hjernen skal have et velfortjent hvil. Men for mange er det ikke altid så nemt, som det lyder.

Når jeg fra tid til anden får fortalt, hvad mine venner og arbejdskollegaer laver, når de kommer hjem fra arbejde, i weekenden eller i deres ferier, kan jeg næsten få sved på panden af bare at høre dem fortælle om deres aktiviteter. Det er ofte et tæt pakket program med alt fra socialt samvær, diverse projekter i hus og have til aktiv deltagelse i børnenes fritidsaktiviteter, og derudover er der selvfølgelig også tid til selv at dyrke motion og til at se et par afsnit af favoritserien for bare at nævne noget af det, som time, dage og uger går med. Og for så vidt angår ferierne, er der ofte mere brug for ferie i tiden efter, end da familien drog afsted!

Det kræver uddannelse at arbejde, men måske skal man også efteruddannes i kunsten at slappe af!

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Jeg kan sagtens genkende ovennævnte, og jeg må indrømme, at min fritid også ind imellem kan være en smule hektisk, for som mange andre vil jeg også gerne opleve noget og have følelsen, at jeg har et aktivt liv, hvor der er plads til det hele. Men hvis jeg skal lytte til den sunde fornuft, vil det måske ind imellem være mere klogt at tage det lidt mere med ro. Hvorfor egentlig ikke holde en weekend, en hverdagsaften eller en ferie, hvor fokus bare er på at slappe af og gøre absolut ingenting?

 

LÆS OGSÅ: Hver sjette leder føler sig stresset

 

Der har igennem de senere år har været meget fokus på den fortravlede hverdag, som mange, og især unge børnefamilier, lider under. En travl arbejdsdag, hvor vi har ambitioner om at skulle nå det hele og meget ofte uden at tænke på, at både vores krop og hjerne rent faktisk har behov for at slappe af og lave ingenting. Hektiske dage og manglende afslapning og ro kan føre til en tilstand af stress, som kan øge risikoen for alvorlige følgesygdomme. Alene dette bør være en god grund til at stoppe op og overveje, om vi nu også prioriterer rigtigt.

 

Som leder tror jeg, at det er uhyre vigtigt, at man husker at have fokus på, at man har behov for en gang imellem at trække stikket og koble helt fra. I hverdagen er hjernen og kroppen på hårdt arbejde – og mange gange på overarbejde. Som leder har man ofte ikke bare én opgave i gang, men rigtig mange opgaver, og det kræver både energi og opmærksomhed, hvis man skal være 100 procent skarp. For at være det, er det derfor også nødvendigt at få et tiltrængt hvil og få ro på, inden nye opgaver lander på skrivebordet.

 

LÆS OGSÅ: Hver femte leder arbejder over 50 timer om ugen

 

At være leder er en livsstil, og derfor stopper tanker, ideer og andre opgaver fra hverdagen ikke, bare fordi man forlader arbejdspladsen. Ydermere er ledere meget ofte online og tilgængelige stort set døgnet rundt, hvilket ikke giver tid til mange pauser og således heller ikke i ferier. Det er en del af dét af være leder, og det har mange ledere det rigtig fint med – og det har jeg også selv –

og jeg er sikker på, at det godt kan fungere, hvis man bare lige husker, at der altså skal være huller i kalenderen engang imellem til at slappe helt af.

 

Jeg er ikke selv den bedste rollemodel, men jeg er blevet mere bevidst om effekten af at kunne slappe af, og jeg går ikke i mine ferier rundt med dårlig samvittighed over dét, jeg ikke når. Jeg nyder faktisk i perioder bare at slappe af og lave ingenting, og jeg kan mærke, at det er med til at lade batterierne op – men jeg kan, som mange andre, sagtens blive meget bedre. Det kræver uddannelse at arbejde, men måske skal man også efteruddannes i kunsten at slappe af!

 

God vinterferie!

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 14. februar 2018, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen HR & Administration

Sidste uges klumme af Vibeke Skytte