Hjemmearbejde er godt - men ikke på fuld tid

Corona-nedlukningen har vist os, at hjemmearbejde fungerer rigtigt godt på mange arbejdspladser. For fremtiden vil det derfor være naturligt, at vi får muligheden for at arbejde hjemme ind i mellem - det er nemlig en fordel for både medarbejder og leder. 

15. juni 2021

- Pernille Fruergård Simonsen, næstforperson i Ledernes Hovedorganisation. Bragt i Nordjyske den 15. juni 2021.

Det er lykkes at hæve produktiviteten på de danske arbejdspladser under perioderne med corona-nedlukning.  Det kan vi takke de ledere og medarbejdere for, som var hurtige til at tage bestik af situationen, da Danmark lukkede ned. Fra den ene dag til den anden formåede de at omstille sig til distancearbejde og distanceledelse. 

Danmark er med i førerfeltet, når det gælder digitalisering og brug af onlineløsninger. Langt de fleste danskere har en god internetforbindelse hjemme og er vant til at gå på både netbank, eboks, borgerservice og så videre. Samtidig har vi på de fleste arbejdspladser en kultur, der baserer sig på tillid mellem ledere og medarbejdere. Begge dele viste sig at være en fordel, da rigtigt mange af os pludseligt skulle til at arbejde hjemme. 

Det er imponerende, at der faktisk er flere ledere, som har oplevet, at produktiviteten er steget under nedlukningen, end ledere, der har oplevet det modsatte. Tallene fremgår af en spørgeundersøgelse blandt medlemmer af Lederne, og den rummer værdifuld viden for fremtiden. For besvarelserne viser, at hjemmearbejde fungerer rigtig fint på mange arbejdspladser.

 

Det er imponerende, at der faktisk er flere ledere, som har oplevet, at produktiviteten er steget under nedlukningen, end ledere, der har oplevet det modsatte

Pernille Fruergård Simonsen, næstforperson i Ledernes Hovedorganisation

Men samme undersøgelse viser også, at hjemmearbejde har sine begrænsninger. For godt halvdelen af lederne svarer, at det er blevet sværere at motivere medarbejderne under de lange perioder med nedlukning, hvor kontoret blev flyttet hjem i privaten. Derfor er det godt, at sundhedsmyndighederne nu har fremlagt en tidsplan for, hvordan flere og flere medarbejdere kan møde fysisk på arbejde hen over de kommende uger og måneder.

Det kommer til at kræve en del af både ledere og medarbejdere at omstille sig til igen at møde fysisk på arbejde. For hvordan sørger vi for, at kollegaer, der tidligere arbejdede godt sammen, finder sammen igen? Hvordan håndterer vi konflikter, som stod på, da vi blev sendt hjem og måske derfor aldrig er blevet løst? Og hvordan får man som leder et team til at fungere, hvor nogle medarbejdere er begejstrede for at vende tilbage, mens andre hellere var blevet hjemme de fleste dage.

Jeg er sikker på, at vi nok skal klare de udfordringer i fællesskab på arbejdspladserne. Når vi kan omstille os til hjemmearbejde fra den ene dag til den anden, kan vi også finde ud af at vende gradvis tilbage til den fysiske arbejdsplads.

Det kommer til at kræve en del af både ledere og medarbejdere at omstille sig til igen at møde fysisk på arbejde. 

Pernille Fruergård Simonsen, næstforperson i Ledernes Hovedorganisation

Jeg tror dog ikke, at dagligdagen på arbejdspladserne bliver som før nedlukningen. Jeg tror den bliver bedre, blandt andet fordi vi nu ved, at hjemmearbejde også kan noget. Mange vil fremover også vil få mulighed for at arbejde hjemme nogle dage ind i mellem. Vel at mærke, når medarbejdere og ledere selv finder det bedst og ikke, når coronasmitten dikterer det. Hjemmearbejde har nemlig vist sig at fungere fint i mange situationer, ikke mindst for travle børnefamilier med en presset hverdag. Til gengæld har vi også lært at hjemmearbejde ikke fungerer særlig godt på fuld. I hvert fald ikke i længden.

Man siger, at der som regel kommer noget godt ud af kriser. Det er ikke svært at komme i tanke om alt det, vi gerne havde været foruden under coronakrisen. Nu er vi snart i den situation, at vi kan vælge, hvad vi vil tage med os videre efter krisen. Jeg er ikke i tvivl om, at mere hjemmearbejde bliver en af de ting, som vi kommer til at tage med os. 

Kontaktoplysninger

Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk