Giv iværksættere chancen

Danmark er det næst dyreste EU-land at stifte selskab i. Det kan vi ikke være tjent med. Derfor har Virksom været med i en arbejdsgruppe bag anbefalinger til nye selskabsformer for iværksættere.

Af cheføkonom Niklas Praefke, Ledernes Hovedorganisation. Bragt i Børsen d. 25. juni 2020.

24. juni 2020

erhverv

Coronakrisen har ramt et i forvejen presset dansk iværksættermiljø hårdt. Presset begyndte for godt et år siden, da Folketinget afskaffede muligheden for at stifte et iværksætterselskab, IVS, med en startkapital på blot én krone. IVS’erne blev beskyldt for at føre til svindel, og ordningen blev afskaffet. Iværksættere, som i dag har et IVS, er tvunget til at omdanne det til et ApS og overholde kapitalkravet på mindst 40.000 kr. inden april næste år. Samme beløb skal nye iværksættere lægge, hvis de vil stifte et selskab. 

40.000 kroner er mange penge. Beløbet vil afholde mange – fx studerende - fra at springe ud i livet som iværksætter. Det mente i hvert fald hvert tredje medlem af Virksom, en organisation under Ledernes Hovedorganisation med knap 10.000 selvstændige som medlemmer, da de blev spurgt i en undersøgelse lige inden coronakrisen.

Vi håber og tror, at der vil være bred politisk opbakning til at finde frem til en bedre selskabsform, som iværksættere kan benytte sig af, da Danmark i dag er det næstdyreste EU-land at stifte et selskab i.

Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne

Siden har nedlukningen kun gjort ondt værre og har ført til betydeligt færre nystartede iværksættere. Det kan vi ikke leve med. Iværksættere og selvstændige har altid været en vigtig del af dansk økonomi, og sådan skal det også gerne være i fremtiden. Derfor skal det være billigere og lettere at stifte et selskab. Sammen med syv andre organisationer anbefaler Ledernes Hovedorganisation, at kapitalkravet for at oprette et ApS sænkes til EU-niveau på ca. 8.000 kr. eller alternativt til et niveau som i de andre nordiske lande på ca. 15.000 kr. 

Uanset hvilket beløb vi ender på, bør det være muligt at nøjes med at skyde en del af beløbet i selskabet, mens man personligt hæfter for resten. 

Vi håber og tror, at der vil være bred politisk opbakning til at finde frem til en bedre selskabsform, som iværksættere kan benytte sig af. Danmark er i dag det næstdyreste EU-land at stifte et selskab i. Det kan vi ikke være tjent med. Derfor haster det med at få skubbet døren til iværksætterlivet op for de, der har ideer, kræfter og mod på at blive iværksætter.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk