Mit Lederne

Debat

Forskellighed gør en gruppe stærk

18. oktober 2017

KLUMME AF VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK

En af mine bekendte har for nylig skiftet job, hvilket der som sådan ikke er noget usædvanligt ved. Som jeg tidligere har berørt, er Danmark faktisk blandt de lande i Europa, hvor befolkningen hyppigst skifter job. Omkring 800.000 danskere finder hvert år en ny kantine at spise frokost i, og det betyder, at vi kan kalde os europamestre i jobomsætning. Og når man taler hyppige jobskifter, spiller det også en rolle, at de fleste af os skal arbejde, til vi er tæt på de 70 år med deraf følgende flere potentielle jobskifter.

 

Men det er ikke lige let for alle at lande et nyt job, når man er i den sidste fjerdedel af arbejdslivet. Min bekendte er 60 år, og han har igennem de seneste par år haft et ønske om at komme videre i sin karriere. Han har søgt rigtig mange stillinger, men først nu er det lykkedes ham at få en aftale i hus.

Det er ofte forskelligheden, der gør en gruppe stærk, og derfor skal vi tænke alle generationer med, når vi som ledere sætter vores hold

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Udfordringen har efter hans egen vurdering ikke umiddelbart været hans kvalifikationer, men derimod hans alder og de fordomme, der generelt forbindes med ”ældre” jobansøgere. Og fordomme er der mange af – eksempelvis at man, når man ansætter én, der er oppe i årene, kan forvente, at de alligevel inden for kort tid går på pension.

 

En anden fordom er, at ældre medarbejdere ikke har den samme energi som yngre medarbejdere og derfor ikke er lige så effektive som yngre kolleger. Det passer sikkert på nogen få, men efter min vurdering slet ikke på broderparten af de ”ældre”, der i dag er aktive på arbejdsmarkedet.

 

For mig at se er det rigtig vigtigt, at vi som ledere sørger for, at vores virksomhed har en medarbejderstab, der er mangfoldigt sammensat. Det betyder også, at der skal være plads til ældre medarbejdere. For rigtig mange virksomheder kan det tilmed være en gevinst at have flere generationer ansat, blandt andet har de ældre medarbejdere ofte en stor viden dele ud af og kan dermed fungere som mentorer for de yngre medarbejdere.

 

LÆS OGSÅ: Højtuddannede ledere er på jagt efter nyt job

 

De unge, der træder ind på arbejdsmarkedet i dag, er som gruppe betragtet meget selvstændige og har egne tanker om, hvordan de kan bidrage og skabe værdi for virksomheden – og det er rigtig positivt. Men ind imellem er der også brug for en kollega med lidt mere livserfaring, som kan træde til, når der skal gives gode råd.

 

Når jeg kigger tilbage på mit arbejdsliv, er jeg slet ikke i tvivl om, at det har betydet rigtig meget for mig, at jeg har haft ældre kollegaer at lære af og støtte mig til. Tilsvarende har jeg i dag en helt klar oplevelse af, at jeg kan bidrage med rigtig meget til mine yngre kolleger. Derfor er det også ærgerligt igen og igen at høre, at det kan være svært at skifte job, fordi alderen tillægges stor betydning.

 

Det er ofte forskelligheden, der gør en gruppe stærk, og derfor skal vi tænke alle generationer med, når vi som ledere sætter vores hold. Og vi skal selvfølgelig også sikre os, at vi er i stand til at lede dem på den bedst mulige måde, hvis vi skal opleve forskelligheden positivt, for deres behov er forskellige. Unge Jesper kræver måske lidt mere feedback end den lidt ældre Torben, der til gengæld måske skal lidt mere instruktion i forhold til et nye systemer etc. Det skal vi som moderne ledere kunne håndtere.

 

LÆS OGSÅ: Vigtigt at turde ansætte medarbejdere der er dygtigere end lederen

 

Jeg er selvfølgelig glad for, at min bekendte fik det job, som han drømte om, men jeg oplevede desværre også, at han selv ofte var med til at italesætte, at hans alder var årsagen til, at han ikke blev inviteret til jobsamtaler eller fik tilbudt job. Jeg anerkender, at det kan have spillet ind, men tænker også, at det måske ikke var den eneste årsag i de tilfælde, hvor han ikke blev kaldt til samtale. Det er således heldigvis min erfaring, at kun de færreste virksomheder partout fravælger kandidater, som er blevet grå i toppen eller har fået en brille på næsen!

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 18. oktober 2017, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen HR & Administration