Fjern ikke støttehjulene

Det kan koste mere end blot hudafskrabninger til dansk økonomi, hvis Folketinget ikke forlænger hjælpepakkerne, når hjælpen udløber 8. juli.

 

Af Niklas Praefke, cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation. Bragt i Børsen 29. maj 2020.

29. maj 2020

tavle

Mange virksomheder er stadig ramt af nedlukningen enten direkte eller indirekte, og de risikerer at måtte dreje nøglen om, hvis hjælpen stopper, før de er kommet i sadlen igen. Det vil fx være helt urimeligt, hvis koncertsteder ikke fortsat kan få hjælp, når de er blevet beordret lukket.

 

Alligevel ytrer flere højtstående økonomer, at hjælpen bør udfases hurtigst muligt for ikke at skade dansk økonomi. Det har de også ret i, hvis samfundet vel at mærke var åbnet helt igen. Men når virksomheder stadig er lukket ned, så er det en postgang for tidligt at fjerne hjælpen til erhvervslivet, og det kan skade dansk økonomi.

 

I stedet for at fjerne støttehjulene nu og risikere et massestyrt, bør vi tillade dansk erhvervsliv at få mere fart på og genvinde balancen først.

Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne

For støtten har gjort en forskel. Lige nu er over 200.000 danskere sendt hjem med lønkompensation, og flere af disse vil ikke kunne vende tilbage til deres job, hvis hjælpen fjernes 8. juli. Omkring hver tredje leder forventer, at de må afskedige medarbejdere på lønkompensation, hvis hjælpen ophører til juli. Og blandt de selvstændige ser omkring 42 pct. en risiko for, at de må lukke.

 

Den nuværende uvished er gift for erhvervslivet. Virksomhederne ved reelt ikke, hvor de står om en måned og endnu mindre, hvordan verden ser ud til efteråret, hvor en ny smittebølge risikerer at ramme. Vi ved, at mange virksomheder er tvunget til at holde igen med investeringerne, fordi de frygter, at samfundet risikerer at må lukke helt eller delvist igen så længe, vi ikke råder over en vaccine.

 

I stedet for at fjerne støttehjulene nu og risikere et massestyrt, bør vi tillade dansk erhvervsliv at få mere fart på og genvinde balancen først. Det kan politikerne blandt andet gøre ved at sørge for lidt ekstra medvind på cykelstien i form af finanspolitiske lempelser. Helt oplagt er det at lade danskerne hæve de indefrosne feriemidler allerede i år, så vi kan sætte lidt ekstra gang i hjulene.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk