Digitalisering kræver passionerede ledere

De danske virksomheder står midt i en kolossal digital omstilling, som gør det nødvendigt for lederne at tænke nyt. De skal lede mere med tillid, passion og menneskelig dømmekraft.

Af Bodil Nordestgaard Ismiris, Viceadm. Direktør i Lederne. Bragt på Finans.dk.

27. november 2018

Digitalisering, digitalisering, digitalisering. Alle taler om det, både på Christiansborg, i bestyrelseslokalet og i produktionshallen, og alle er formentlig også usikre på, hvad den buldrende digitalisering kommer til at betyde for den måde, vi indretter vores virksomheder på.

Morgendagens vinderledere er de ledere, som forstår at designe organisationer til hurtighed, fleksibilitet og tilpasningsevne.

Viceadministrerende direktør hos Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris

Digitalisering er nemlig ikke bare en teknisk foranstaltning, hvor man blot erstatter et element i virksomhedens IT-set up med et nyere et af slagsen. Digitaliseringen har vidtrækkende konsekvenser for den måde, virksomhederne organiserer sig på, og hvordan lederne skal agere.

Ifølge nye tal fra Lederne er det svaret fra de ledere, som arbejder på virksomheder, der er længst fremme med digitaliseringen.  Undersøgelsen afslører imidlertid også, at der er en risiko for, at en relativt stor andel af lederne forsøger at løse nye digitale udfordringer med ”gamle velkendte værktøjer”. Behovet for nye organisationsformer, agile udviklingsmetoder og følelsesmæssig intelligens bør vægtes langt højere.

LÆS OGSÅ: Danskernes tillid til databehandling skal op

Morgendagens vinderledere er de ledere, som forstår at designe organisationer til hurtighed, fleksibilitet og tilpasningsevne. Det er de ledere, som tør tage afsked med den traditionelle hierarkiske kontrolmodel med faste strukturer og forudsigelighed, og som forstår at skabe et mere åbent netværksorienteret miljø. Her er det ikke nok bare at bryde de siloopdelte grænser inde i virksomheden, man skal også kunne operere i et felt, hvor grænsen mellem virksomhedens interne miljø og eksterne omgivelser udviskes.

Fremtidens ledere evner at få bragt nye agile udviklingsmetoder i spil. At lede projekter i den digitale verden er en anden størrelse end at lede projekter i den traditionelle verden. Her er det accelererede udviklingsprocesser og nye præmisser, som ”Fail fast”, ”Think big Start Small” og ”Sprint”, der definerer den nye virkelighed. Og så skal man lige huske, at man ikke kan sprinte nogen steder hen, hvis man som leder ikke har sat det rigtige team. Og her har digitalt drevne arbejdspladser en fordel, mens mindre teknologisk udviklede virksomheder er i fare for at tabe kampen om digitalt kyndige talenter.

LÆS OGSÅ: Vi skal undgå at blive en tabt generation

Sidst men ikke mindst vil ledere, der forstår værdien af følelsesmæssig intelligens, stå stærkere i den digitale omstilling. Den teknologiske udvikling vil sætte fokus på lige præcis det, der gør os mennesker unikke – nemlig den følelsesmæssige intelligens. Alt det, der kan sættes på en formel, vil blive digitaliseret, og det vil også slå igennem i forhold til lederrollen. Lederen vil stå tilbage med kreative og innovative medarbejdere. De vil ikke topstyres, de vil inddrages og ledes af nysgerrige ledere med tillid, passion og menneskelig dømmekraft.

Så nej, det er ikke nok med ”gammel vin på nye flasker”, hvis man vil mestre ledelse i en digital tidsalder.

Kontaktoplysninger

sku
Søren Kudahl
Pressechef
Mobil: 2338 4211
E-mail: sku@lho.dk

Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk