Afgørende at holde fart i digitaliseringen

Danmarks digitale konkurrenceevne er den bedste i Europa og nummer tre i verden. Hvis vi skal bevare den position, er det vigtigt at vedtage en ny digital strategi snarest. 

16. oktober 2020

- Af Niklas Praefke, cheføkonom, Ledernes Hovedorganisation. Bragt i Avisen Danmark 15. oktober 2020

 

Coronakrisen har vist, hvor vigtig digitalisering er. Da medarbejdere blev sendt hjem i marts, fortsatte det daglige arbejde nogenlunde som vanligt på mange danske arbejdspladser. Så let gik det ikke alle steder i verden, men i Danmark er vi med helt fremme, når det gælder digitalisering. Vi er vant til at klare både arbejdsopgaver og private ærinder via nettet.

 

Danmarks digitale konkurrenceevne er den bedste i Europa og nummer tre i verden. Det viser en analyse fra den schweiziske business school, IMD. Sådan skal det også være i fremtiden.

 

Derfor er det glædeligt, at Statsministeren i sin tale ved Folketingets åbning annoncerede, at regeringen snart vil komme med en ny, national digitaliseringsstrategi. For det haster. Den nuværende strategi udløber i år, og hvis vi fortsat skal være et digitalt udstillingsvindue og sætte endnu mere strøm til fremtiden, som Mette Frederiksen udtrykte det, så kræver det en klar plan med ambitiøse mål.

  

Digitalisering åbner enorme muligheder, ikke mindst når det gælder store udfordringer som at modvirke klimaforandringerne, at afbøde presset på den offentlige sektor og at skabe nye væksteventyr. Heldigvis har vi gode korte på hånden, men de skal spilles rigtigt. Den digitale udvikling går stærkt i resten af verden, se blot på Kina. Hvis vi ikke holder fart, overhaler andre lande os.

  

Der er eksempelvis stadig pletter på danmarkskortet med dårlig dækning, selvom vi generelt er i top hvad angår internetdækning. Derfor skal vi sørge for, at hele landet kommer med, og at alle kommer med. Både den lille selvstændige og den store, multinationale koncern.

 

Vi skal samtidig blive bedre til at hjælpe de små virksomheder med at gribe den digitale omstilling bedst muligt an. For det kan virke som en uoverstigelig opgave at påbegynde den digitale rejse for den selvstændige. Det kræver videndeling og udvikling af fyrtårne, som de mindre virksomheder kan styre efter.

 

Og så skal både små og store virksomheder have gode muligheder for at rekruttere medarbejdere med de rette kompetencer. Men desværre ser vi allerede nu, at mange virksomheder forgæves leder efter it-specialister. Godt nok søger flere og flere ind på de teknisk-naturvidenskabelige fag, men det tager tid, før nye kandidater er klar til at tage deres første job.

 

Derfor er vi nødt til på den helt korte bane at gøre det lettere for virksomhederne at hente it-specialister uden for landets grænser, når de ikke kan finde dem herhjemme. I dag forhindrer bureaukrati og tåbeligt høje krav, at virksomhederne smidigt kan hente dem hertil. Det skal vi gøre op med. Meget gerne som led i en ny digitaliseringsstrategi.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk