Opsigelse af medarbejdere

At opsige en medarbejder kræver forberedelse og omtanke.

Som leder kommer du sjældent udenom at skulle opsige en medarbejder. Men det kan være en vanskelig opgave, der kræver forberedelse og overblik. Du skal hjælpe den opsagte medarbejder ud ad døren på en god måde og samtidig tage hånd om de medarbejdere, der sidder tilbage.

Der er ikke to opsigelser, der er ens. Så hvordan du griber opgaven an, afhænger altid af den konkrete situation. Der er dog en række generelle overvejelser, du med fordel kan gøre dig – uanset om du skal opsige en enkelt medarbejder eller flere medarbejdere i en fyringsrunde.

Sørg for at tænke hele processen igennem, inden du indkalder til en opsigelsessamtale. Du skal blandt andet kunne begrunde opsigelsen sagligt og præcist. Have styr på de praktiske detaljer. Og overveje, hvordan du støtter de tilbageværende medarbejdere.

Din måde at håndtere opsigelsen har ikke alene betydning for, hvordan den opsagte medarbejder vil omtale dig og virksomheden udadtil. Men også for, om du i tiden efter vil blive mødt med respekt fra de øvrige medarbejdere.

Vi har samlet en række gode råd og værktøjer til dig, der står overfor at opsige en eller flere medarbejdere.

Sådan opsiger du medarbejdere med respekt og omtanke

Opsigelse – før, under og efter

Få et overblik over opsigelsens forløb. Få styr på praktiske og juridiske detaljer, gennemfør samtalen og husk de tilbageværende medarbejdere.
Lederguiden: Sådan opsiger du medarbejdere med respekt og omtanke

Lederguide til opsigelse

Læs den samlede guide og få gode råd til opsigelse af medarbejdere. Bliv inspireret af en leders erfaringer og download guiden som PDF.

Inspiration til dig

10 gode råd, den svære samtale, vanskelig samtale, ledelse, flemming andersen, lederne, dkledelse, lederstof, Anders Rostgaard Birkmann

10 gode råd: Sådan tager du den svære samtale

Den vanskelige samtale med medarbejderen kan handle om eksempelvis personlige problemer, overtrædelse af dresscode og ønsket om en anden adfærd. Hvordan griber du den bedst an? Sammen med ledelsesrådgiver Flemming Andersen har vi samlet ti gode råd.

Nomineret til Årets Leder 2022, Jeppe Rindom læner sig op af en mur og ser ud af vinduet

Jeppe Rindom måtte en morgen sende en fyreseddel til 150 af sine medarbejdere

Ledelse er måske allersværest, når man bliver nødt til at afskedige skattede medarbejdere. For iværksætter og direktør Jeppe Rindom var det vigtigt at vise sin egen sårbarhed og give plads til frustrationer og tvivl hos medarbejderne, for at genskabe engagementet og trygheden.

Sort-hvidt portræt af Louise Sparf

Som ung leder fyrede Louise en medarbejder med kold distance

Louise Sparf greb opgaven koldt og kynisk an, da hun som ung leder skulle fyre en medarbejder for første gang. Det samme var ifølge hende tilfældet med den virksomhed, der flere år efter gav hende sparket som topchef. Begge oplevelser havde hun gerne været foruden.