Ukrainske flygtningen er et hit hos danske ledere

Langt de fleste danske ledere, som har prøvet at ansætte ukrainske flygtninge, vil gøre det igen, hvis muligheden byder sig. Det fremgår af en ny undersøgelse fra Lederne op til 1-årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine.

22. februar 2023

Flygtninge fra Ukraine har været en velkommen tilføjelse til det danske arbejdsmarked. Ifølge en ny undersøgelse fra Lederne, samtidig med årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar sidste år, svarer næsten 9 ud af 10 af de privatansatte ledere, som har ansat en eller flere ukrainske flygtninge, at de fortsat vil tilbyde flygtningene ansættelse, når krigen i Ukraine slutter.

"Det viser i virkeligheden to ting. For det første, at ledere og virksomheder er klar til at slå deres døre op for mennesker, som står i en meget svær situation, og at vi i vid udstrækning er i stand til at integrere flygtningene på arbejdsmarkedet. Og så er det naturligvis også et tegn på, at vi har brug for de kompetencer, de ukrainske flygtninge kommer med på et tidspunkt, hvor mange virksomheder er præget af mangel på arbejdskraft," siger Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør hos Lederne, som er landets største faglige organisation for ledere.

Stor tilfredshed

I alt svarer 13,7 procent af deltagerne i den nye undersøgelse, at de har ansat en eller flere ukrainske flygtninge. Og ud af disse ledere er det kun 1,3 procent som efterfølgende har fortrudt ansættelsen.

"Det har absolut ikke været en nem opgave. Det er folk, som er flygtet fra krig, og som har en bagage med i form af oplevelser, der bestemt ikke er sjove. Dertil kommer, at mange ikke har kunnet sproget. Men alligevel er vi lykkedes, og langt de fleste fortæller, at det er gået godt med at integrere ukrainerne på arbejdspladsen. Det er et lys i krigsmørket, og understreger den vigtige rolle, som danske ledere og virksomheder har i forhold til at integrere udenlandske medarbejdere på arbejdsmarkedet," siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

 

Fakta om ukrainere i Danmark:

  • Der er pt. 29.995 Ukrainere på ophold i Danmark efter særloven pr. 12 februar 2023
  • Flest af dem kvinder og piger – 19.601 personer
  • Flest i alderen 16-66 – 19.755 personer
  • 58 procent af de 16-66-årige fordrevne ukrainere i Danmark er i beskæftigelse (december). I april var tallet 20 procent.
  • Der er flest i beskæftigelse i rejsebureauer, rengøring og anden operationel service (1.370)
  • Hoteller og restauranter (1.226)
  • Landbrug, skovbrug og fiskeri (1.093)
  • Samlet var der i december 7.218 beskæftigede ukrainere med ophold efter særloven.

    Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR)