Mit Lederne

Nyhed

5 gode råd: Sådan tiltrækker du arbejdskraft til din virksomhed

Beskæftigelsen nærmer sig samme høje niveau som før coronakrisen. Det gør det svært for mange virksomheder at skaffe tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft. Her får du 5 gode råd til, hvordan du og din virksomhed kan tiltrække nye medarbejdere.

21. maj 2021

Tom kontor med teksten Tiltrækning af arbejdskraft

Den gradvise genåbning af samfundet har tændt så godt op under kedlerne i erhvervslivet, at virksomheder i mange brancher har fået svært ved at skaffe tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft.

I marts steg beskæftigelsen således med 8.000 fuldtidspersoner og ligger nu kun 6.000 under rekordniveauet fra februar 2020 før corona ramte Danmark. Det viser sæsonkorrigerede tal af de månedlige tal fra Beskæftigelsesministeriets jobindsats.dk.

Samtidig viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at knap hver tiende gang en dansk leder har skullet finde en ny medarbejder, er det mislykkes, ganske enkelt fordi der ikke har været nok kvalificerede ansøgere. Det svarer til, at Danmark er gået glip af knap 40.000 jobs det seneste halve år på grund af mangel på den rette arbejdskraft.

Der er med andre ord en voldsom appetit på nye, kvalificerede medarbejdere, som på grund af den høje beskæftigelse kan være svær at efterkomme. Og det stiller virksomhederne i en vanskelig situation, forklarer Michael Uhrenholt, der er teamchef og ledelsesrådgiver hos Lederne. 

”Det er på den ene side godt for samfundet, at beskæftigelsen er høj, men for virksomhederne er det frustrerende ikke at kunne rekruttere de rette medarbejdere, dels fordi virksomhederne kan blive tvunget til at sætte lønningerne op i jagten på kvalificeret arbejdskraft, dels fordi det kan betyde, at de ikke kan imødekomme efterspørgslen på deres varer og serviceydelser."

Ifølge Michael Uhrenholt er der dog flere andre parametre end løn, man kan skrue på, hvis man vil tiltrække kvalificerede medarbejdere til sin virksomhed. Her kommer fem bud på, hvad du og din virksomhed kan gøre. 

5 råd: tiltræk arbejdskraft til din virksomhed

 1. Vis, at I er en etisk forsvarlig virksomhed 
  Flere undersøgelser har vist, at lønnen langt fra er det vigtigste, når danskerne skal skifte job. Rigtig mange går op i, at de kan stå inde for arbejdsgivernes produkt eller ydelse – og at arbejdsgiveren generelt handler på en etisk forsvarlig måde. Det gælder ikke mindst i forhold til bæredygtighed, som mange – især unge – vægter højt. Arbejdet skal give mening. Og ens personlige præferencer og værdier skal stemme overens med virksomhedens. Langt fra alle virksomheder arbejder direkte med bæredygtighed, klima og miljø, men derfor kan man godt vise, at det er en problemstilling, man anser som vigtig og har med i sine beslutninger.

 2. Tilbyd et balanceret arbejdsliv
  Under coronanedlukningen har mange fået øjnene op for de fordele, der kan være ved at arbejde hjemmefra. Derfor er der næppe mange – særligt ikke inden for vidensjobs – der gider søge en stilling, hvor man skal sidde hele arbejdsugen på den faste plads på kontoret. Så hvis I ikke allerede har gjort det, kan det være en idé – hvis det ellers giver mening i forhold til jobbet – at tilbyde flekstid og mulighed for at arbejde hjemmefra et par dage om ugen. Noget, som mange anser som vigtigt, fordi det kan bidrage til et balanceret arbejdsliv, hvor der er tid til andet end arbejdet. 

 3. Find kandidater med beslægtede kvalifikationer 
  Hvis du ikke kan finde en kandidat, der ikke har lige præcis de kvalifikationer, du søger, kan en løsning være at finde én, der har erfaring fra et beslægtet job. Så kan vedkommende blive lært op af en medarbejder, der allerede har kvalifikationerne til at udføre jobbet. Det tager selvfølgelig tid, men kan være en vej at gå, hvis de ønskede kandidater ikke melder sig. 

 4. Involver dine medarbejdere i jagten på ny arbejdskraft   
  Et stillingsopslag på en jobside er langt fra altid nok til at finde den rette kandidat. Et godt alternativ kan være at trække på det netværk, som dine medarbejdere er en del af. Spørg internt i virksomheden, om der er nogen, der kender en, der kunne være oplagt at prikke på skulderen. 
  Giv eventuelt en bonus til den medarbejder, der leder virksomheden til den rette kandidat. At involvere sine medarbejdere i jagten på ny arbejdskraft, er ofte ikke alene effektivt, men også langt billigere end at skulle hyre et rekrutteringsbureau. 

 5. Hold den gode tone, når du siger farvel
  De fleste virksomheder kommer før eller siden ud for at skulle afskedige medarbejdere. Sørg altid for at holde den gode tone og hjælp vedkommende bedst muligt videre. Det kan jo være, at der kommer opgangstider – som nu – hvor det kan være relevant at hive tidligere ansatte ind, som man udelukkende har måttet skille sig af med af økonomiske grunde. 

Michael Uhrenholt

Michael Uhrenholt er en del af rådgiverteamet i Ledelse, Ledernes enhed for sparring og rådgivning af ledere.

Han har særligt kompetencer inden for blandt andet lederudvikling og rekruttering og har været hos Lederne siden 2007.