5 gode råd: Sådan tiltrækker du arbejdskraft til din virksomhed

Mangel på arbejdskraft er en af de største udfordringer for danske ledere lige nu, og det stiller mange brancher i en vanskelig situation. Her får du 5 gode råd til, hvordan du og din virksomhed kan tiltrække nye medarbejdere.

26. september 2021

5 gode råd til tiltrækning af arbejdskraft

Der er en voldsom appetit på nye, kvalificerede medarbejdere, som på grund af den høje beskæftigelse kan være svær at efterkomme. Mens det på den ene side er sundt nok for samfundet, er det samtidig frustrerende for flere ledere, der ikke ønsker at gå på kompromis med kvaliteten af deres medarbejdere. Og så er det problematisk for virksomheder, hvis de ikke kan imødekomme efterspørgslen på deres produkter og services. Her kommer fem gode bud på, hvad du og din virksomhed kan gøre.

Vis, at I er en etisk forsvarlig virksomhed

Flere undersøgelser har vist, at lønnen langt fra er det vigtigste, når danskerne skal skifte job. Rigtig mange går op i, at de kan stå inde for arbejdsgivernes produkt eller ydelse - og at arbejdsgiveren generelt handler på en etisk forsvarlig måde. Det gælder ikke mindst i forhold til bæredygtighed, som mange - især unge - vægter højt. Arbejdet skal give mening. Og ens personlige præferencer og værdier skal stemme overens med virksomhedens. Langt fra alle virksomheder arbejder direkte med bæredygtighed, klima og miljø, men derfor kan man godt vise, at det er en problemstilling, man anser som vigtig og har med i sine beslutninger.

Tilbyd et balanceret arbejdsliv

Under coronanedlukningen har mange fået øjnene op for de fordele, der kan være ved at arbejde hjemmefra. Derfor er der næppe mange - særligt inden for vidensjobs- der gider søge en stilling, hvor man skal sidde hele arbejdsugen på den faste plads på kontoret. Så hvis I ikke allerede har gjort det, kan det være en idé - hvis det ellers giver mening i forholdet til jobbet - at tilbyde flekstid og mulighed for at arbejde hjemmefra et par dage om ugen. Noget, som mange anser som vigtigt, fordi det kan bidrage til et balanceret arbejdsliv, hvor der er tid til andet end arbejdet.

Find kandidater med beslægtede kvalifikationer

Hvis du ikke kan finde en kandidat, der ikke har lige præcis de kvalifikationer, du søger, kan en løsning være at finde én, der har erfaring fra et beslægtet job. Så kan vedkommende blive lært op af en medarbejder, der allerede har kvalifikationerne til at udføre jobbet. Det tager selvfølgelig tid, men kan være en vej at gå, hvis de ønskede kandidater ikke melder sig.

Involvér dine medarbejdere i jagten på ny arbejdskraft

Et stillingsopslag på en jobside er langt fra altid nok til at finde den rette kandidat. Et godt alternativ kan være at trække på det netværk, som dine medarbejdere er en del af. Spørg internt i virksomheden, om der er nogen, der kender en, der kunne være oplagt at prikke på skulderen.

Giv eventuelt en bonus til den medarbejder, der leder virksomheden til den rette kandidat. At involvere sine medarbejdere i jagten på ny arbejdskaft, er ofte ikke alene effektivt, men også langt billigere end at skulle hyre et rekrutteringsbureau.

Hold den gode tone, når du siger farvel 

De fleste virksomheder kommer før eller siden ud for at skulle afskedige medarbejdere. Sørg altid for at holde den gode tone og hjælp vedkommende bedst muligt videre. Det kan jo være, at der kommer opgangstider - som nu - hvor det kan være relevant at hive tidligere ansatte ind, som man udelukkende har måttet skulle sig af med af økonomiske grunde.