Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Stort pres kan føre til dårlige beslutninger

10. maj 2017

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Utilfredse medarbejdere og dårlig ledelse er tit konsekvensen, hvis en leders ansvarsområde bliver alt for stort.

I sidste uges dilemma på business.dk var lederen Pia i tvivl om, hvad hun skulle gøre. Hun har overtaget ansvaret for to lederkollegaers opgaver og medarbejdere. Pia føler ikke, at der er overskud til at give medarbejderne god personaleledelse, men hun finder det svært at sige fra over for direktionen.

Ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt slår med det samme fast, at hun er nødt til at være ærlig over for direktionen:

- Hvis Pia ikke kan få luft, så kan medarbejderne heller ikke. Hvis man som leder har alt for meget at se til og samtidig skal lede en stor personalegruppe, så går den gode ledelse fløjten og bliver til ”venstrehåndsledelse”. Det er hverken hun, medarbejderne eller virksomheden tjent med, siger Michael Uhrenholt.

Det er hendes integritet som leder og menneske, der er på spil. Derfor må hun også sige fra, når ansvaret bliver større, end skuldrene kan bære

Ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt

Han påpeger, at lederes beslutningsevne bliver negativt påvirket, hvis de er under et for stort pres.

- Mange oplever, at de kommer til at træffe dårlige beslutninger, når de er presset.  Beslutningerne er kendetegnet ved, at de er kortsigtede, irrationelle og kun afhjælper presset her og nu. Men det er jo slet ikke holdbart i længden, og derfor har hun et ansvar for at lede op ad og forklare direktionen, hvad konsekvenserne kan blive, hvis der ikke gøres noget, siger ledelsesrådgiveren.

LÆS OGSÅ: Syv ud af ti ledere har haft samtale med medarbejder om stress

Han mener, at den bedste løsning er nummer tre, hvor Pia beder direktionen om at genbesætte mindst én af de to stillinger, der er blevet nedlagt. Den daglige personaleledelse kræver et nærvær, som Pia ikke kan give, hvis medarbejdergruppen er for stor.

LÆS OGSÅ: Målinger af performance kan føre til stress

- Det er hendes integritet som leder og menneske, der er på spil. Derfor må hun også sige fra, når ansvaret bliver større, end skuldrene kan bære. Hun skal gøre det klart, at hun er parat til at tage ansvar, men at der skal være nogle fornuftige rammer at udøve ledelse under, fastslår Michael Uhrenholt.