Mit Lederne

Nyheder

Markant fald i andel af ledere, som er på udkig efter et nyt job

21. august 2017

Andelen af ledere på de danske virksomheder, som bruger de sene aftentimer på at finpudse CV´et og surfe rundt på jobsites, er nu væsentligt lavere end de seneste tre år. Det er dog ifølge en ny undersøgelse fra Lederne stadig knap halvdelen lederne, der enten er aktivt jobsøgende eller overvejer at skifte job.

Undersøgelsen, som er baseret på svar fra 2.120 ledere primært i den private sektor, viser, at 47 procent af lederne i større eller mindre omfang har planer om at finde nye græsgange, fordelt med 12 procent, der betegner sig selv som aktivt jobsøgende, og 35 procent, som overvejer at skifte job.

Det er første gang i fire år, at den samlede andel af ledere med enten reelle planer eller overvejelser om jobskifte kommer under halvdelen af alle adspurgte. I 2014 var andelen på 58 procent, i 2015 på 60 procent og sidste år på 57 procent.

Så jeg tror, at nogle af de ledere, som for et par år siden seriøst overvejede at komme videre i karrieren, i øjeblikket vurderer, at de gunstige vilkår i erhvervslivet gør det attraktivt og udviklende at blive i en længere periode i det nuværende job

Formand for Lederne Svend Askær

- Grundlæggende synes jeg stadig, at der er tale om en stor andel, når 47 procent af alle ledere enten er i gang med at finde sig et nyt job eller overvejer et jobskifte. Tallet afspejler, at rigtig mange ledere er opsøgende i forhold til mulighederne for nye muligheder og nye udfordringer, men det illustrerer også et dynamisk arbejdsmarked med vind i sejlene og efterspørgsel efter initiativrige og innovative ledere. Når vi nu ser et fald i andelen af jobsøgende ledere sammenlignet med 2014-2016, er der én primær forklaring, nemlig at konjunkturerne p.t. er gunstige i forhold til ledernes udviklings- og avancementsmuligheder på den nuværende arbejdsplads. Så jeg tror, at nogle af de ledere, som for et par år siden seriøst overvejede at komme videre i karrieren, i øjeblikket vurderer, at de gunstige vilkår i erhvervslivet gør det attraktivt og udviklende at blive i en længere periode i det nuværende job, siger formanden for Lederne Svend Askær.

Ønsker nye udfordringer

Blandt de ledere, som enten er aktivt jobsøgende eller overvejer at sætte sig til tasterne for at forfatte en ansøgning, er den altoverskyggende bevæggrund drømmen om nye udfordringer. 71 procent af lederne peger på ønsket om nye udfordringer som et ”vigtigt” eller ”meget vigtigt” motiv, efterfulgt at ønsket om bedre work-life-balance (45 procent) og uoverensstemmelser med min chef/virksomhed (38 procent). For 37 procent er ønsket om mere i lønningsposen og manglende muligheder for avancement på den nuværende arbejdsplads også vigtige/meget vigtige motiver.

LÆS OGSÅ: Ledere bruger ferien på at overveje efteruddannelse

Svend Askær finder det ikke overraskende, at uoverensstemmelser med chefen eller virksomheden er helt oppe på en tredjeplads over motiver for at være jobsøgende.

- Når man som leder siger ja tak til et nyt job, er man som oftest tiltrukket af virksomheden og har i mange tilfælde også et positivt kendskab til eller en god fornemmelse af den kommende chef. Når man så efter en kortere eller længere periode ønsker at forlade virksomheden, kan det i mange tilfælde blandt andet skyldes, at man enten på det personlige plan, i forhold til det rent ledelsesmæssige eller i forhold til den strategi, der er lagt for virksomheden, ikke er enig med chefen, siger Svend Askær.    

Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Den offentliggøres i sin helhed senere på efteråret.