Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Mange ledere bruger tid på overflødige møder

15. maj 2017

Kun hver fjerde leder vurderer, at udbyttet af de mange møder, lederen deltager i, står i fornuftigt forhold til de ressourcer, der bruges på møderne. Og seks ud af ti ledere oplever med mellemrum at deltage i møder, som er direkte overflødige. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne om møder og mødekultur.

Ifølge undersøgelsen, der er baseret på svar fra 1.847 ledere, svarer 26 procent ”ja” til, at udbyttet af de interne og eksterne møder, lederen deltager i, står i fornuftigt forhold til de ressourcer, der bruges på møderne. 56 procent af lederne svarer ”til dels”, mens 18 procent ikke mener, at udbytte og ressourcer hænger sammen.

Arrangører af møder skal være meget bevidste om, at møderne skaber værdi for alle, og at det er de rigtige deltagere, som bliver inviteret med til mødet

Ledelsesrådgiver hos Lederne Birgitte Alstrøm

10 procent af lederne deltager ”ofte” i møder, som efter lederens mening er decideret overflødige, mens det for 50 procent af lederne sker ”af og til”. De resterende 40 procent af de adspurgte deltager ”sjældent” eller ”aldrig” i overflødige møder.

FRA SAMME UNDERSØGELSE: Ledere tilbringer 12 timer om ugen i et mødelokale

På spørgsmålet om, hvad der skal til for at skabe bedre sammenhæng mellem ressourceforbrug og udbytte af møder, peger over halvdelen af lederne på, at der er brug for en bedre mødekultur og bedre mødeledelse. Hver tredje leder, 36 procent, mener, at der bør holdes færre møder.

Mødeindkaldelser skal ikke partout accepteres

Ledelsesrådgiver hos Lederne Birgitte Alstrøm er helt enig i, at pilen både peger på virksomhedens mødekultur og måden, møderne bliver ledet på, samt det faktum, at der generelt indkaldes til for lange møder med for mange deltagere.

FRA SAMME UNDERSØGELSE: Mødedeltagere kommer for sent og har øjnene rettet mod smartphonen

- Når seks ud af ti ledere ind imellem oplever at forlade et møde, der bliver lagret i hukommelsen som overflødigt, rejser det spørgsmålet, om lederen partout skal acceptere alle mødeindkaldelser. Jeg mener, at svaret er nej. Ledere bør forholde sig kritisk til værdien af alle de møder, de bliver inviteret til. Dybest set handler det om at få elimineret de overflødige møder, og i nogle tilfælde vil det være en bedre udnyttelse af lederens tid, at han ikke deltager i et konkret møde, men i stedet efterfølgende bliver informeret om essensen af, hvad der er blevet drøftet, foreslår Birgitte Alstrøm.

Videre siger hun:

- Arrangører af møder skal være meget bevidste om, at møderne skaber værdi for alle, og at det er de rigtige deltagere, som bliver inviteret med til mødet. Men lederne har også selv et ansvar for at opbygge en kultur på virksomheden, hvor de går forrest med hensyn til ikke at holde længere møder end højest nødvendigt, hvor møderne styres stramt, og hvor det er legitimt ikke pr. automatik at acceptere alle mødeindkaldelser, men derimod helt ok på forhånd at spørge ind til, hvorfor man er inviteret til et konkret møde, siger ledelsesrådgiveren.

Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Den offentliggøres i sin helhed senere i maj.