Mit Lederne

Nyheder

Loyalitetsforpligtelsen forsvinder ikke

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Sidste uges dilemma handlede om den administrerende direktør Thorleif, som kunne se frem til en stor bonus ved et salg af det rengøringsselskab, han er ansat i. 

12. december 2018

Der var dog det problem, at en stor del af medarbejderne ikke havde fået udbetalt feriepenge, som de havde krav på. Det skyldtes dårlig økonomi i firmaet.

Hvis Thorleif informerede køberne om det, ville hans bonus mindskes markant.

Thorleif skal ikke pleje egne interesser. Han har en loyalitetsforpligtelse over for alle de andre interessenter, og den skal han overholde

Teamchef og advokat hos Lederne Rikke Agervig Helles

Der er dog ikke nogen tvivl om, at Thorleif skal informere de nye købere og bestyrelsen om forholdene, siger Teamchef og advokat hos Lederne, Rikke Agervig Helles, der råder Thorleif til at gå til bestyrelsen med informationen:

- Du har et personligt ansvar som administrerende direktør for at informere både købere og bestyrelsen om fuldt ud berettigede krav, som medarbejderne har. Hvis Thorleif ikke viderebragte kravene, ville han kunne ende med et personligt erstatningsansvar, og så ville han være værre stillet, end hvis han fik den fulde bonus, siger hun.

LÆS OGSÅ: Gear ned i julen

Rikke Agervig Helles anbefaler derfor, at Thorleif vælger løsning nummer to.

- Thorleif skal ikke pleje egne interesser. Han har en loyalitetsforpligtelse over for alle de andre interessenter, og den skal han overholde. Jeg ville aldrig råde ham til ikke at viderebringe informationen, da det både etisk og juridisk ikke er forsvarligt.

Hun tilføjer også:

- Derudover, hvis han havde ambitioner om at skulle følge med over i den nye organisation, så ville det være en dårlig start på samarbejdet. Hvis Thorleif valgte at tilbageholde informationen, så ville det ikke bare skade ham økonomisk men også i forhold til hans fremtidige karriere – ikke bare i den omtalte organisation men også i andre virksomheder, når informationerne kom frem en dag. Når virksomhederne fik nys om, at han tilbageholdte information for egen vinding, så ville han miste troværdighed, og virksomheder ønsker ikke en utroværdig direktør, afslutter hun.

LØSNINGSFORSLAG:

  1. Thorleif vælger kun at bogføre de krav, som han ved, kan dokumenteres, men siger ikke noget om de øvrige krav. Købesummen ender på 11 millioner og Thorleif får en bonus på 300.000.
  2. Han vælger at bogføre alle medarbejderkravene, som løber op i to millioner. Købesummen ender på ti millioner, og Thorleif får derfor ingen bonus.
  3. Thorleif underlader at fortælle om kravene, får solgt virksomheden til 12 millioner og modtager bonussen på 600.000.

Sidste uges opfølgningsartikel