Gear ned i julen

2021 har på mange måder være et ekstra krævende år for mange. Julen er derfor en god anledning til at holde fri nogle dage og lade op til et nyt år som leder. Her får du gode råd til, hvordan du bedst gearer ned i juleferien.

07. december 2021

Gear ned i julen

Hvad end du er væk fra jobbet i to uger, en enkelt uge eller kun i julens helligdage, kan det være en god ide, at du bruger fridagene til at koble af og lade op, så du får ny energi til lederjobbet. Der er hele tiden opgaver og udfordringer, du som leder skal løse, og derfor er det godt at tage nogle arbejdsfri pauser i løbet af året. Juleferien er en oplagt mulighed for at geare ned og lade op mentalt.

Her er fire råd til, hvordan du forbereder dig til feriedagene, så du kan skrue ned for arbejdsblusset og op for julehyggen.

1. Acceptér hængepartier
Hold fokus på at afvikle opgaver op til ferien i stedet for at tilføje nye. Acceptér, at der vil være uafsluttede sager, når du går på juleferie.

2. Sæt tid af til en god start
Skab overblik over dine igangværende opgaver og de opgaver, du skal tage fat på efter ferien. Hvilke opgaver er vigtige og haster, når du kommer tilbage, og hvilke opgaver kan vente? 

Sæt allerede nu tid af i din kalender til at blive opdateret, besvare e-mails og løse de vigtigste opgaver, når du vender tilbage. Du kan højst sandsynligt bedre slappe af i juleferien, hvis du ved, at du ikke skal vende tilbage og starte op med 180 km/t. 

Hvis du oplever, at det er svært at praktisere, fordi din indbakke hurtigt bliver fyldt op med nye opgaver og mødeindkaldelser, kan du eventuelt reservere én eller flere dage i din kalender til dig selv og lade dit mail-autosvar være slået til. På den måde får du nogle dage, hvor du ikke behøver deltage i møder eller forventes at svare på e-mails og i stedet kan fokusere på at få overblik.

3. Tal med dine medarbejdere og afstem forventninger op og ned
Det har været et anderledes år, hvor mange arbejder på distancen, julefrokosten er aflyst, og der kan gå længere tid mellem, at du ser dine medarbejdere og din chef. 

Prioritér derfor at tale med medarbejderne inden juleferien. Vær ekstra opmærksom og spørg nysgerrigt ind: Er den enkelte medarbejder klar til ferie? Hvis medarbejderen skal arbejde mellem jul og nytår, ved medarbejderen da, hvilke opgaver der skal prioriteres, og hvem han/hun skal dække ind for? 

Uddelegér og klæd dine medarbejdere godt på, så de ved, hvem de skal gå til, hvis der opstår noget, mens du selv holder ferie. Husk, at én ting er at holde sig ajour ved at tjekke mails og telefon, men hvis du sender mails i ferien og deltager aktivt i opgaveløsningen uden at være til stede, kan medarbejderne tro, at det også kræves af dem, at de arbejder i deres ferie.

Afstem også forventninger med din egen chef og sæt et ferieautosvar på din e-mail og din telefonsvarer, så din omverden ved, hvordan de skal forholde sig, mens du er på ferie.

Hvis du selv skal arbejde mellem jul og nytår, kan du også forventningsafstemme, om dine medarbejdere og kolleger har brug for, at du dækker ind for dem på nogle områder.

4. Slap af og find ro
På grund af den øgede brug af hjemmearbejde i år, har dit arbejdsliv måske fyldt endnu mere og skillelinjerne mellem arbejde og fritid kan være mere flydende. Du har måske arbejdet på skæve tidspunkter om aftenen og i weekenderne. Vær derfor bevidst om, at du i din juleferie kan tage et aktivt valg om, at du nu holder fri og kommer ned i gear.

Når du går på juleferie, bør du være opmærksom på, at også dine tanker skal holde fri. Ved at give hjernen ro til at tænke på andet end arbejde får den plads til at finde nye muligheder og nye kreative måder at gøre tingene på. Det er individuelt, hvordan vi hver især slapper af. Men det er tegn på, at du er godt på vej til at lade op, hvis du tager dig selv i blot at sidde og kigge ud i luften, nyde stilheden eller endda glemmer dit password.