Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Fortsat stor forskel på mænd og kvinders løn

21. november 2016

På trods af stor fokus og nok så fine intentioner gennem mange år fra blandt andet politisk side, er forskellen på, hvad en mandlig leder og en kvindelig leder får i løn, fortsat nogenlunde den samme. Ifølge Ledernes nye lønstatistik er forskellen i år på 7,6 procent, hvilket er den største opgjorte forskel siden 2009.

 Opgjort i kroner og øre tjener en mandlig leder 8.721 kroner mere om måneden end en kvindelig ditto. Det giver et umiddelbart plus i mændenes favør på 15,5 procent. Tager man hensyn til de store forskelle, der er på mænd og kvinders lederjob i forhold til blandt andet branche og sektor, ender den såkaldt korrigerede lønforskel på 7,6 procent og dermed for 14. år i træk inden for et interval mellem 5,6 og 7,8 procent.

PRESSEMEDDELELSE: 2,3 procent mere i løn til lederne i Danmark

Formanden for Lederne Svend Askær synes, tallene er bekymrende. Han mener, at en af forklaringerne knytter sig til den periode, hvor kvinderne er væk fra arbejdsmarkedet på grund af barsel.

- Barsel gør en forskel for lønnen. Vi ved, at virksomhederne ikke er særligt gode til at lønregulere medarbejdere, der er på barsel, og dermed bliver kvinderne snydt for en lønstigning, mens de er på barsel. Og da mænd holder meget lidt barselsorlov, så kommer der helt automatisk en lønforskel, siger Svend Askær.

Virksomhederne har et ansvar for, at mænd og kvinder, der udfører det samme stykke arbejde, bliver betalt det samme i løn. Det nytter ikke noget, at kvinderne bliver snydt

Formand hos Lederne Svend Askær

Han mener, at den undersøgelse om lederes jobskifte, som Lederne offentliggjorde tidligere på efteråret, også indeholder en forklaring på forskellen mellem mænd og kvinders løn.

- Jobskifteundersøgelsen peger på, at der er forskel på motivationen, når mandlige og kvindelige ledere vil videre i karrieren. Der er en tendens til, at mænd går efter at få mere i løn, mens kvinder lægger større vægt på blandt andet work-life-balance, siger Svend Askær.

LÆS OGSÅ: Tag kampen for flere kvinder i ledelsen

Samme løn for samme arbejde
Ifølge Svend Askær skal der sættes ind hos både mænd, kvinder og i virksomhederne i kampen for ligeløn.

- Virksomhederne har et ansvar for, at mænd og kvinder, der udfører det samme stykke arbejde, bliver betalt det samme i løn. Det nytter ikke noget, at kvinderne bliver snydt. Det er et vigtigt budskab til chefer og direktører, der fastsætter løn, at de er opmærksomme på den her problemstilling og tager hensyn til det i fremtiden, lyder opfordringen fra Ledernes formand.

Forskellen på kvindelige og mandlige lederes løn

Hjælp til dig