Mit Lederne

Nyheder

Chefen skal afklare hvad den dygtige konsulent er værd

16. maj 2018

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Sidste uges dilemma handlede om Hans Peter, der har overtaget ansvaret for en it-afdeling med 12 medarbejdere. Den suverænt dygtigste konsulent er også eventyrer, og han har over de seneste ti år tre gange fået orlov for at tage til Sydøstasien i vintermånederne. 

Nu har medarbejderen igen bedt om orlov. Det sker samtidig med, at arbejdspresset vokser, fordi en stor ordre skal leveres ved årets udgang.

 

- Først og fremmest skal Hans Peter gøre sig helt klart, om han ønsker at beholde sin superdygtige konsulent, siger ledelsesrådgiver hos Lederne, Bjarne Henning Jensen.

 

- Det kræver, at Hans Peter kan forsvare over for sig selv og sine overordnede, at virksomheden - så at sige - finder sig i, at medarbejderen kun er der noget af året, uddyber han.

 

Ledelsesrådgiveren har derfor to bud på en løsning. Hvis Hans Peter vil beholde medarbejderen, skal han give ham orlov og ansætte en eller to vikarer som i løsning 1.

- Så man han vænne sig til at være taknemmelig for, at han igen fra april har sin superdygtige konsulent tilbage, siger Bjarne Henning Jensen.

 

Hvis Hans Peter ikke er villig til at strække sig så langt, som det er nødvendigt for at holde på medarbejderen, må han indstille sig på, at han siger op.

 

Den tredje løsning, med at tilbyde medarbejderen en bonus for at blive i den travle periode, tror Bjarne Henning Jensen til gengæld ikke på.

- Så vil medarbejderen bare sidde og være fjern i blikket og drømme om eventyret. Han er tydeligvis ikke interesseret i penge, så derfor handler de forskellige valutaer, hvis Hans Peter tilbyder ham bonus mod at han ændrer sine planer, forklarer han.

 

Uanset, hvilken løsning Hans Peter vælger, må han gøre op med sig selv, hvad der skal kommunikeres ud til de øvrige medarbejdere.

- Han kan vælge at sige, at andre er velkomne til at søge orlov under lignende vilkår, eller han kan understrege, at der er tale om et særtilfælde. Uanset hvad skal det meldes ud, siger Bjarne Henning Jensen.

LØSNINGSFORSLAG:

Hvad skal Hans Peter gøre?

1. Han bevilliger medarbejderen orlov og leder efter en eller to vikarer

2. Han afviser orloven og begynder at lede efter en ny konsulent, der kan overtage stillingen permanent

3. Han tilbyder medarbejderen en bonus, hvis han vil udskyde sin orlov til den store opgave er leveret

Sidste uges opfølgningsartikel