Seniorer på arbejdsmarkedet

Undersøgelsen belyser blandt andet ledernes forhold til efterløn, årsager til højere ledighed for ældre, hvad der skal til at klare sig på arbejdsmarkedet som senior, og hvilke former for seniorpolitik, der kan få ældre til at blive længere på arbejdsmarkedet.

31. oktober 2006

Et flertal af lederne i alle aldersgrupper forventer at gå på efterløn på et tidspunkt. Blandt de 50-59-årige forventer 70 procent at gå på efterløn, mens andelen for de 20-39-årige er 51 procent. Ønsket om at få tid til andre ting i livet er den altdominerende årsag til at gå på efterløn.

Kun 35 procent af deltagerne i undersøgelsen har i deres virksomhed en tvungen fastsat tilbagetrækningsalder, og i de tilfælde, hvor den findes, er den i næsten 90 procent af tilfældene 65 år eller mere.

34 procent af de adspurgte ledere angiver, at de har en seniorpolitik på deres virksomhed.

Muligheden for nedsat arbejdstid er det seniorpolitiske tiltag, der vurderes som mest effektivt, når målet er at få de ældre til at blive længere på arbejdsmarkedet. 32 procent mener, at muligheden for nedsat arbejdstid er meget effektivt, mens 40 procent mener, at det blot er effektivt.

12 procent svarer, at alder har meget stor betydning ved en ansættelse. Til sammenligning mener henholdsvis 75 procent og 58 procent, at personlige egenskaber og kemi har meget stor betydning, når de skal ansætte.

Se hele undersøgelsen (pdf)