Erfarne folk springer ud som iværksættere


Man behøver ikke at være ung for at være iværksætter. Faktisk er hver syvende nye iværksætter over 55 år, og andelen har været stigende de senere år. Også flere og flere over 65 år starter deres egen virksomhed. Seniorer bliver ikke bare selvstændige for at kunne passe sig selv de sidste år på arbejdsmarkedet. Deres virksomheder vokser pænt, viser en analyse fra Lederne.

07. oktober 2019

Hele 2.594 personer over 55 år startede deres egen virksomhed i 2017. Dermed udgjorde de 14,4 procent af alle virksomheder, der blev etableret i 2017, viser Ledernes analyse på baggrund af de nyeste tal fra Danmarks Statistik. Det er en betydelig stigning siden 2014, hvor 2.212 virksomheder blev stiftet af folk over 55 år – svarende til 13,0 procent af alle nye firmaer.

Det store antal iværksættere lidt oppe i alderen afspejler, at vi er aktive i flere år end tidligere. Og det er meget glædeligt, at et stigende antal danskere i de lidt ældre aldersgrupper har mod på at starte for sig selv.

HenrikBach Mortensen, direktør i Lederne.

Især de 55-64-årige var flittige iværksættere, men også i folkepensionsalderen er der flere og flere, som starter deres eget. I 2014 var der 650 nye iværksættere over 65 år, svarende til 3,8 procent af alle nye virksomheder, mens det i 2017 var steget til 776 og en andel på 4,3 procent af de nye iværksættere.

- Det store antal iværksættere lidt oppe i alderen afspejler, at vi er aktive i flere år end tidligere. Og det er meget glædeligt, at et stigende antal danskere i de lidt ældre aldersgrupper har mod på at starte for sig selv, siger Henrik Bach Mortensen, direktør i Lederne.


Omsætningen stiger hastigt for ældre iværksættere

Ledernes analyse viser også, at de +55-årige ligefrem som de fleste andre iværksættere har vækstambitioner, når de bliver selvstændige. Gennemsnitligt er deres virksomheder vokset til at have 1,6 ansatte, fem år efter de er etableret. Analysen omfatter virksomheder, der har nået femårs-jubilæum i årene 2012-2017.

Ser man på væksten målt på omsætning, ligger de 55-64 årige i værksættere ligefrem i top med en gennemsnitlig omsætning på 3,9 millioner kroner fem år efter opstart.

- Når man debatterer, hvordan man kan få danskerne til at arbejde flere år, handler det mest om traditionel beskæftigelse. Muligheden for at blive iværksætter hører man ikke så meget om. Derfor er det vigtigt også at tænke et arbejdsliv som selvstændig ind i for eksempel indsatsen for at få ledige seniorer i job, siger Henrik Bach Mortensen, direktør i Lederne.

LÆS OGSÅ: Seniorer redder beskæftigelsen i Danmark

Seniorer kan øge arbejdsudbuddet
Henrik Bach Mortensen er medlem af Seniortænketanken, som blev nedsat af VLAK-regeringen, for at få flere seniorer i arbejde. Og han glæder sig over, at den nye regering har holdt fast i tænketanken, som forventes at aflevere dens anbefalinger inden nytår:

- Vi står i en situation, hvor rigtig mange dele af erhvervslivet oplever mangel på ansatte med de rette kvalifikationer. Derfor er det afgørende, at vi øger arbejdsudbuddet på alle de måder, vi kan. Og her kan det give et meget positivt bidrag, hvis vi kan få seniorerne til at arbejde et par år længere som lønmodtagere eller selvstændige.

Nye iværksættere over 55 år

  2014 2017 Stigning i %
Antal 2.212 2.594 17,3
Andel af alle nye iværksættere (%) 13,0 14,4  
 Kilde: Lederne på baggrund af særkørsel fra Danmarks Statistik

 

Nye iværksættere over 65 år

  2014  2017 Stigning i %
Antal 650 776 19,4
Andel af alle nye iværksættere (%) 3,8 4,3  
  Kilde: Lederne på baggrund af særkørsel fra Danmarks Statistik

Kontaktoplysninger

Søren Kudahl

Pressechef
Mobil: 2338 4211
E-mail: sku@lederne.dk

henrik bach mortensen

Direktør i Lederne
Mobil: 2491 9957
E-mail: hmo@lho.dk

HBMO17_høj