Ni ud af ti ledere vil lade medarbejderne arbejde fra ferieboligen

Selvom medarbejderne ikke afholder ferie, skal de være velkommen til at tage med familien i sommerhus eller til ferieboligen i Sverige og arbejde derfra, viser ny analyse fra Lederne.

21. juli 2021

Flertallet af ledere stiller ikke krav om, at medarbejderne skal møde op inde på kontoret, mens mange af kollegerne er på sommerferie. Det viser ny undersøgelse fra Lederne med svar fra næsten 1.300 ledere, der har medarbejdere ansat, som har mulighed for at udføre deres arbejde hjemmefra.

I stedet svarer ni ud af ti ledere, at medarbejderne sagtens kan arbejde fra sommerhuset eller ferieboligen. Tallet overrasker ikke ledelsesrådgiver i Lederne, Flemming Andersen, der vurderer, at coronakrisen spiller en markant rolle for den store opbakning til hjemmearbejde i sommerperioden.

- Som en uventet, men positiv konsekvens af corona-pandemien er det gået op for rigtig mange arbejdspladser og ledere, at man ikke behøver at sidde på arbejdspladsen for at kunne udføre sit arbejde effektivt og professionelt. Derfor er lederne også blevet mere åbne over for at lade medarbejderne tage i sommerhus med familien i stedet for at skulle sidde inde på kontoret i sommerferien, siger han.

Da Lederne sidste år spurgte de danske ledere om samme spørgsmål i juni – efter at nedlukningen af Danmark havde tvunget mange på hjemmearbejde i mere end tre måneder – var det 83 procent af lederne, som ville lade medarbejderne arbejde fra sommerhuset eller ferieboligen.

Og efter et år med hjemmearbejde enten hele eller dele af tiden er opbakningen til hjemmearbejdet kun blevet større, forklarer Flemming Andersen.

- Mange ledere har fået virkelig gode erfaringer med hjemmearbejde og vi er generelt blevet mere modne i forhold til at acceptere distancearbejde uden frygt for, at det betyder nedgang i produktiviteten. Udviklingen var allerede undervejs, men den er virkelig blevet fremskyndet og har taget et kvantespring på grund af coronakrisen, siger han.

Vigtigt at forventningsafstemme med chefen

Det glæder Flemming Andersen, at langt størstedelen af lederne udviser fleksibilitet i forhold til at lade medarbejderne arbejde fra sommerhuset, så de kan være sammen med familien i stedet for at sidde alene på kontoret, mens kollegerne er på ferie.

Men han understreger samtidig, at det er vigtigt, at man gør op med sig selv, hvorvidt man kan håndtere at arbejde fra en feriebolig og herefter udarbejde nogle faste retningslinjer med sin leder:

- For at undgå misforståelser skal man aftale med sin leder, hvilke forventninger der er til arbejdet, selvom det udføres på terrassen i sommerhuset. Samtidig er det vigtigt, at den enkelte gør sig nogle seriøse overvejelser om, hvorvidt vedkommende kan adskille arbejde og sommerhusstemningen. Det giver en større fleksibilitet i løbet af dagen at arbejde hjemmefra eller fra sommerhuset, men der kan også hurtigt blive for meget hyggestemning med småudflugter, ærinder og lignende, hvis resten af familien holder ferie. Her skal man overveje, om man er i stand til at opretholde en fornuftig balance og stadig kan udføre sit arbejde professionelt, siger han.

Kontaktoplysninger

Diana Bergenser

Diana Bergenser

Presse- og analysekonsulent

Mobil: 2399 4962

E-mail: dib@lho.dk