Fem ud af seks ledere arbejder i sin ferie: Ledelsesrådgiver råder til også at huske ferietid

83 procent af lederne arbejder en eller flere gange ugentligt, selvom de holder ferie. Blandt topledere er tallet helt oppe på 97 procent.

02. august 2021

Det er mere reglen end undtagelsen at arbejde i sin ferie, hvis man har en titel som leder eller chef på arbejdspladsen. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne, hvor der indgår svar fra 1.891 ledere med personaleansvar.

I undersøgelsen svarer fem ud af seks ledere – eller 83 procent – at de arbejder dagligt eller flere gange ugentlig, selvom de egentlig afholder ferie. Og spørger man de 284 topledere, der har deltaget i undersøgelsen, er det stort set samtlige af toplederne, nemlig 97 procent, som arbejder i ferien.

- Flere ledere end tidligere arbejder i deres ferie, og selvom det har været et hektisk og uforudsigeligt år – og derfor måske også mere forståeligt, at flere er klar til at træde i arbejdstøjet i ferien – så bør det høje antal af ledere, som arbejder i ferien få advarselslamperne til at lyse. Ferien er en tid, hvor man skal fjerne fokus fra arbejdet og restituere. Det er vigtigt at få trukket stikket en gang i mellem, siger Flemming Andersen, der er ledelsesrådgiver i Lederne.

Sammenlignet med 2020, hvor Lederne spurgte om samme spørgsmål, er der sker en stigning på henholdsvis ti procentpoint blandt ledere på alle ledelseslag, mens der blandt toplederne har været en stigning på fem procentpoint. Går man tilbage til Ledernes undersøgelse fra 2017, er stigningen på hele 32 procentpoint blandt alle lederne, mens den er på 16 procentpoint blandt toplederne.

- Allerede sidste år så vi en stor stigning i andelen af ledere, som arbejdede i deres ferie, og nu ser vi så igen i år en stigning. Fordi mange af os har arbejdet så meget hjemme, er grænsen mellem, hvornår vi arbejder og hvornår vi holder fri blevet mere flydende, og det har samtidig gjort det sværere at adskille arbejdstid og privat- og familietid, siger Flemming Andersen.

Ledernes ledelsesrådgiver mener dog også, at rejserestriktionerne – både i år og sidste år – kan spille en rolle.

- Mange holder deres ferie hjemme i Danmark eller i Europa – og ikke i fx Asien eller USA. Så her er det nemmere lige at hoppe på computeren eller mobilen og arbejde lidt, fordi man alligevel er oppe i de normale arbejdstimer og ikke sidder på den anden side af kloden, hvor tidsforskellen er stor, siger han.

Lederne besvarer mails og sms i sommerferien

Blandt de ledere, som arbejder i ferien, handler arbejdet i høj grad om at tjekke og besvare e-mails og sms’er fra arbejdet, mens to tredjedele også dagligt eller ugentligt tager opkald fra arbejdspladsen, mens næsten halvdelen erstatter krimibogen med et notat eller en rapport fra arbejdspladsen.

- Vi ved fra vores medlemmer, at mange har det sådan, at hvis de ikke følger lidt med i ferien, så stresser de helt vildt over det, fordi de føler, at korthuset så vælter, når de kommer tilbage til en fyldt indbakke. Men her er det vigtigt, at man som leder sørger for at uddelegere sine opgaver og ansvar i ferien. Hvis det er gjort ordenligt, bør det ikke være nødvendigt, at man sidder og tjekker indbakken hver dag, siger Ledernes ledelsesrådgiver.

Derfor råder Flemming Andersen også til, at man husker at trække sig helt fra arbejdet en gang i mellem og husker at holde bare lidt ferie, når man har ferie. 

- Det kan godt være, at man ikke kan holde sig fra mailen eller arbejdstelefonen i hele ferien, men selv en enkelt uge kan gøre underværker. Samtidig skal man som leder overveje, at man kan sende et uheldigt signal til medarbejderne, hvis man dagligt sidder og tjekker indbakken eller sidder med arbejdstelefonen konstant, siger Flemming Andersen.

Kontaktoplysninger

Diana Bergenser

Diana Bergenser

Presse- og analysekonsulent

Mobil: 2399 4962

E-mail: dib@lho.dk