Det kan betale sig at have fokus på de ansattes balance mellem familie- og arbejdsliv

Ny forskning viser, at virksomheder i det private erhvervsliv kan høste store gevinster, hvis ledelsen har fokus på de ansattes trivsel og balance mellem familie- og arbejdsliv. Det giver både bedre resultat på bundlinjen, højere effektivitet og lavere sygefravær

08. juni 2021

Det er ikke bare godt for medarbejderne, at de har en fornuftig balance mellem familie- og arbejdsliv. Det kan i den grad også betale sig for virksomhederne, at ledelsen sætter fokus på medarbejdernes trivsel og balance i livet. Det viser ny forskning, som Tor Eriksson og Valdemar Smith fra Økonomisk Institut på Aarhus Universitet står bag på baggrund af blandt andet en spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmer af Lederne.

Forskerne kommer nemlig frem til, at når ledelsen har fokus på medarbejdertrivsel og balance mellem familie- og arbejdsliv, giver det ikke blot højere medarbejdertilfredshed, men også lavere sygefravær, lavere personaleomsætning, højere effektivitet og i sidste ende bedre resultat på virksomhedens bundlinje. Sammenhængen er statistisk signifikant for alle parametre.

- Resultaterne understreger, at fleksible arbejdspladser og et godt arbejdsmiljø tiltrækker og fastholder dygtige medarbejdere. Den positive effekt er markant på alle de performance-mål, vi har undersøgt, siger professor Valdemar Smith.

 
Bæredygtig ledelse giver fuld plade

De to forskere har sammenholdt resultaterne af en spørgeskemaundersøgelse om ledelsesstile og -værktøjer blandt 2.816 ledere, som Lederne har gennemført, med hvordan respondenternes virksomheder rent faktisk har præsteret på en række parametre. Og her er ledelsesfokus på medarbejdertrivsel og balance mellem familie- og arbejdsliv det ledelsesværktøj, som har den højeste positive effekt på medarbejdertilfredsheden. Og det er det eneste værktøj, som har positiv effekt for alle de forskellige performance-mål, der opereres med i undersøgelsen.

 - Til sammenligning giver eksempelvis brugen af resultatløn også en signifikant positiv effekt for virksomhedens overskud. Men medarbejdergennemstrømningen er højere i virksomheder, som bruger resultatløn. Det er også vigtigt at forstå, at det ikke er et valg mellem resultatløn samt andre økonomiske incitamenter og fokus på bedre balance mellem familie- og arbejdsliv. Man kan have begge dele, fordi de kan støtte hinanden, siger Valdemar Smith.

 Lars Andersen, arbejdsmiljøchef i Lederne, finder resultaterne af undersøgelsen meget interessante og glædelige.

 - Vi har i Lederne længe argumenteret for, at det giver gevinst for de virksomheder, hvor lederne har fokus på medarbejdertrivsel, og at de ansatte har en fornuftig balance mellem familie- og arbejdsliv. Det er velkendt, at det er vigtigt for at forebygge stress. Men den nye undersøgelse viser jo meget tydeligt, at bæredygtig ledelse på dette område er en gevinst for virksomheden på alle parametre, siger Lars Andersen.
Fokus på balance i familie- og arbejdsliv

Kontaktoplysninger ved pressehenvendelser

Jesper Melgaard
Jesper Melgaard
Pressechef
Mobil: 2769 4569
E-mail: jem@lho.dk