Hold dine kompetencer ved lige - hele livet

Når du investerer i din egen udvikling og tilegner dig ny viden, øger du både din arbejdsglæde, motivation og værdi. Og det er aldrig for sent at udvikle sig. Husk at spørge dig selv gennem hele arbejdslivet: Hvad motiverer mig? Få ledelsesrådgiverens gode råd til, hvordan du får sat din udvikling i spil – også når du rammer senkarrieren.

Ældre mand løber en tur i naturen

I dag er vi langt længere tid på arbejdsmarkedet, man kan derfor ikke sammenligne 50- og 60-årige med tidligere generationer. Det længere arbejdsliv udfordrer de traditionelle opfattelser af karriereforløb og kompetencebehov. Så husk på, at der ikke er nogen aldersgrænse for at søge nye kompetencer.

Har du stadig 5-8 år tilbage på arbejdsmarkedet, er der stor sandsynlighed for, at du bliver længere tid hos din nuværende arbejdsgiver end en nyuddannet, der ofte skifter job hurtigt. Derfor kan investeringen i din kompetenceudvikling, på papiret, være en lige så god økonomisk beslutning som hos dine kolleger. Vigtigst af alt er, at du fortsætter med at vise ansvar, motivation og leverer gode resultater.

Men hvordan kommer du i gang? Her får du tre råd til, hvordan du får sat dig selv i spil over for din chef til en samtale om kompetenceudvikling.

Gør dig de rigtige overvejelser
Det første skridt er at gøre dig overvejelser om, hvordan den sene del af dit arbejdsliv skal se ud. Hvilke opgaver kunne du godt tænke dig at løse med de kompetencer og erfaringer, som du har? Hvor ligger dine interesser? Hvor vil du gerne udvikle dig? Og hvordan bringer du dine evner bedst i spil?

I de overvejelser ligger også, at du måske ønsker at tilegne dig ny viden i form af uddannelse, kurser m.m., der er indenfor dit interessefelt.

Læs mere om Ledernes kurser og uddannelser

Ved både at holde dine nuværende kompetencer ved lige og tilegne dig nye kan du sikre dig, at du er godt rustet til at følge dine karrieredrømme hen imod din senkarriere på en tilfredsstillende måde. Så længe du er i udvikling, er du ikke i afvikling.

Forbered dig
Inden du tager samtalen med din chef, er det vigtigt, at du er klar i mælet om, hvad dine ønsker er for udvikling. Sørg for at undersøge dine muligheder både indenfor og udenfor virksomheden.

Et godt udgangspunkt er at undersøge, hvad din arbejdsplads tilbyder. Er der politikker, holdninger eller konkrete eksempler, du kan læne dig op ad? Og hvad er dine muligheder for udvikling i virksomheden?

Drømmer du om at udvikle dine kompetencer, så tøv ikke med at undersøge dine konkrete muligheder. Find frem til hvilke specifikke kurser eller uddannelser, du kunne tænke dig, og hvordan det kan skabe værdi for virksomheden.

Opsøg samtalen
Din chef kan ikke læse dine tanker og kan have sine egne ideer om, hvad dine ønsker er til fremtidige arbejdsopgaver. Det er derfor vigtigt at presse på og vise, at du ønsker udvikling.

Her er tre ting, der er værd at nævne til samtalen med din chef:

  • Start med at fremhæve det ansvar og de resultater, som du leverer. Det er en opgave, som mange glemmer, og som der skal gøres opmærksom på løbende, ikke kun til lønsamtalen. Specielt hvis du har været mange år i virksomheden, kan du godt blive betragtet lidt som en selvfølge og ikke få samme opmærksomhed som andre kolleger.
  • Fortæl om den forskel du gør for fx kunder, leverandører, medlemmer, kolleger og virksomheden som helhed.
  • Beskriv dine kompetencer, og hvordan du har gjort en forskel og fremadrettet kan gøre det. Kom med argumenter for, hvorfor dine ønsker til kompetenceudvikling er en god ide for virksomheden, også gerne økonomisk.

Både dine overvejelser og grundige forberedelse skal afspejle sig i samtalen. Ved at tage dialogen viser du, at din motivation for fortsat læring stadig er til stede, og du ikke er ”gået i stå”.

En god løbende dialog med din chef er udgangspunktet for din fortsatte kompetenceudvikling, til glæde for både virksomheden og dig selv.

Har du brug for sparring om din senkarriere?

Vores erfarne rådgivere står klar til at guide dig i din karriere. Hvis du har brug for en dybtgående samtale om din karriere, så er du velkommen til at booke en Ledersparring.

Gode værktøjer til din karriere

Mand og kvinde snakker og smiler

Dialog om din senkarriere

Det er vigtigt, at du og din chef får en god dialog om din senkarriere. Få ledelsesrådgiverens bedste råd til, hvordan du griber samtalen an.

Ældre kvinde i døråbning

Planlæg din senkarriere

Hvordan får du det bedste ud af den sene del af dit arbejdsliv? Her får du ledelsesrådgiverens råd til din senkarriere.

Mand ved vandet

Skift job sent i din karriere

Det er aldrig for sent at skifte job. Med en lang karriere bag dig, har du en masse at byde på. Få rådgiverens bedste råd til et sent jobskifte.