Hvis du bliver sygemeldt

Hvis du står overfor at skulle sygemelde dig med stress eller allerede er sygemeldt, er der nogle ting, du skal være opmærksom på. Vi ved, at det er en svær situation at være ramt af stress, og det er ofte ikke nemt at overskue de ting, du skal have for øje i forbindelse med din sygemelding. Derfor har vi samlet de spørgsmål, vi oftest får fra vores medlemmer. Husk, at du som medlem af Lederne altid kan få hjælp af vores jurister til din kontrakt og ansættelsesvilkår. Vi svarer inden for 24 timer på hverdage.

Kvinde i stue

Når du sygemelder dig
Hvis du vælger at sygemelde dig, eventuelt i samråd med din læge, er det vigtigt, at du gør det i forhold til de retningslinjer, der er på din arbejdsplads. Der er som regel faste procedurer for, hvordan du sygemelder dig. Kig eventuelt i personalehåndbogen eller i din ansættelseskontrakt.

Du kan også overveje, hvad du fortæller dine omgivelser, så de ved, hvad de skal gøre, hvis de ikke kan få fat i dig. Hvad vil du for eksempel skrive på dit automatiske e-mail-svar eller indtale som besked på din telefonsvarer?

Dokumentation for sygdom
Din arbejdsgiver kan forlange, at du dokumenterer, at du er syg. Det kan ske i form af en tro- og love erklæring, en mulighedserklæring, en friattest eller en varighedserklæring

Regler for sygemelding og dokumentation

Sygefraværssamtale
Senest fire uger efter din første sygedag, skal din arbejdsgiver indkalde dig til en personlig samtale. Formålet med sygefraværssamtalen er, at I sammen ser på muligheden for, hvordan og hvornår du kan vende tilbage til arbejdet.

Forberedelse af sygefraværssamtalen
Det er en god idé, at du forbereder dig til sygefraværssamtalen. Ved at forberede dig får du overblik over, hvilke emner, der er vigtige for dig at tale om, og du får overblik over hvilke spørgsmål, som du gerne vil have afklaret i samtalen. I din forberedelse kan du lade dig inspirere af følgende spørgsmål:

  • Hvornår forventer du, at du kan komme tilbage på dit arbejde?
  • Har du behov for nedsat tid i en periode? Eller en delvis raskmelding?
  • Hvilke ændringer vil du gerne have, der skal ske i dit job for at minimere årsagerne til stress?
  • Hvordan vil din ønske arbejdsdag se ud?
  • Hvordan kan din arbejdsplads og chef hjælpe dig bedst muligt?
  • Hvad skal du selv gøre?
  • Hvilke spørgsmål trænger sig på? Hvad vil du gerne have afklaret?
  • Hvad vil du gerne have, der bliver kommunikeret i forhold til dine kolleger, medarbejdere og samarbejdspartnere

Læs mere om sygefraværssamtalen og fastholdelsesplan

Bestil TrivselSparring

Når du holder fri og kommer ned i gear, er det nemmere at mærke efter, om du er glad og trives i dit job. Mindre stress og mere trivsel giver større arbejdsglæde, og som medlem af Lederne kan du booke en sparring med en af vores erfarne trivselsrådgivere.

Sparringen foregår over telefonen eller Skype og tager mellem en halv og en hel time.

Styrk din trivsel

Du kan styrke din trivsel og robusthed hele livet for eksempel gennem kurser og efteruddannelse. Lederne Kompetencecenter tilbyder en lang række kurser om trivsel og motivation, hvor du som medlem af Lederne får 10 procent i rabat.