Vi skal ophæve den hårde grænse mellem arbejde og pension

Allan Polack, Group CEO i PFA, og Henrik Bach Mortensen, direktør i Lederne var begge medlem af Seniortænketanken. De ønsker langt mere fleksible rammer for, hvordan og hvornår man forlader arbejdsmarkedet. Det kræver blandt andet mere fleksible pensionsmuligheder, skriver de i dette debatindlæg.

Bragt i Jyllands-Posten den 6. december 2019.

05. december 2019

Seniorerne har en meget stor del af æren for, at Danmark i de senere år har kunnet fastholde det økonomiske opsving. Næsten 100.000 flere over 60 år var i job i 2018 end i 2008. Men succeshistorien kan blive endnu bedre.

Vi skal have gjort op med den tankegang, at man nødvendigvis fra den ene dag til den anden skal gå fra fuldtidsarbejdende til pensionist

Henrik Bach Mortensen og Allan Pollack

Seniortænketankens nye rapport viser, at mange seniorer gerne vil arbejde længere, hvis de får bedre mulighed for at forlade arbejdsmarkedet gradvist. Men det kræver, at vi får pillet ved ”muren” mellem, hvornår man arbejder, og hvornår man går på pension. Vi skal have gjort op med den tankegang, at man nødvendigvis fra den ene dag til den anden skal gå fra fuldtidsarbejdende til pensionist.

I stedet skal det være meget mere almindeligt, at man trapper ned i arbejdstid, får nye og måske mindre krævende opgaver, eller at man vender tilbage til arbejdsmarkedet et år eller tre efter, at man egentlig gik på pension. Hvorfor skal det være et endegyldigt valg, at man går på pension? Lad os i stedet gøre det helt legitimt og nemt for dem, som finder ud af, at pensionstilværelsen sådan set ikke var lykken for dem, og at de hellere vil tilbage i et job – måske bare et par dage om ugen. Det kræver ikke bare et nyt tankesæt fra seniorer og omverdenen.

LÆS OGSÅ: Nye karriereveje er åbne - også midtvejs i livet

Det kræver også, at der er fleksible muligheder for delpension, og at kunderne midlertidigt kan sætte pensionsudbetalingerne helt på hold, hvis de ønsker det. Det er allerede muligt i lovgivningen, men langt fra alle pensionsselskaber tilbyder muligheden, og det bør de gøre. Samtidig bør alle parter blive bedre til at informere om de fleksible muligheder.

Endelig støtter vi fuldt ud Seniortænketankens anbefaling om at lade en kommission gennemgå de nuværende regler og komme med forslag til, hvordan de kan forenkles. Det skal være langt mere gennemskueligt for seniorerne, hvad de økonomisk får ud af at blive ved med at arbejde, og hvordan de bedst kan skrue deres pension sammen i den sammenhæng. I dag er der allerede en solid økonomisk gulerod ved at arbejde længere, men reglerne er simpelthen alt for komplekse og svære at gennemskue for almindelige mennesker.

Kontaktoplysninger

sku
Søren Kudahl
Pressechef
Mobil: 2338 4211
E-mail: sku@lho.dk

hbm
Henrik Bach Mortensen

Direktør
Mobil: 2491 9957
E-mail: hmo@lho.dk