Da kvinderne for længst er kommet væk fra kødgryderne og ud på arbejdsmarkedet, skulle man tro, at arbejdsopgaverne i hjemmet i dag fordeler sig ligeligt mellem kønnene. Sådan er det imidlertid ikke.
I en ny, repræsentativ undersøgelse, hvor YouGov på vegne af Lederne har spurgt mere end 1.500 fuldtidsarbejdende danskere om de huslige pligter, svarer både mænd og kvinder, at det er kvinderne, der laver mest i hjemmet.
Det gælder særligt, når det kommer til huslige hverdagspligter såsom rengøring og tøjvask, hvor det ifølge både mændene og kvinderne, er kvinderne, der tager det største slæb i hjemmet.
Undersøgelsen viser imidlertid også, at det oftest er kvinderne, der klarer de øvrige hverdagsrelaterede opgaver i hjemmet, såsom det praktiske med børnene samt madlavning og indkøb – selvom en større andel af mændene her mener, at parret i højere grad deles om opgaverne. Det eneste område, hvor mændene gør mest, er havearbejde, som vel og mærke ikke fylder så meget i hverdagen.
- Tallene fra undersøgelsen viser, at kvinderne i højere grad end mændene tager hånd om børn og hjem. Hvis den fordeling ikke er et udtryk for en velovervejet fordeling mellem forældrene, så kan det utilsigtet spænde ben for kvinders karriereudvikling. For kvindernes beslutninger vil i så fald tage udgangspunkt i familielivet og dertilhørende logistik, siger Nanna Simone Jensen, der er politisk konsulent i Lederne.
For at få den praktiske logistik ud af karriereligningen har Lederne tidligere foreslået, at man gør det mere attraktivt at købe sig til hjælp i hjemmet. Det vil aflaste børnefamilierne, så begge forældre har bedre mulighed for at gøre karriere.
- Med forhøjelsen af servicefradraget i boligjobordningen, som regeringen udmeldte tilbage i december, bliver det mere attraktivt at købe sig til hjælp og kan dermed aflaste særligt børnefamilier, så også mødre får mere tid til at prioritere karrieren. Endnu et skub i den rigtige retning kunne være at kigge på bedre muligheder for bruttolønsordninger og fx tilbyde betaling af rengøring, børnepasning og andre huslige pligter som et personalegode, forklarer Nanna Simone Jensen.