Kvinde_sidder_blandt_planer_content-header_768x384

Pas på din hjerne i ferien

Ferien giver anledning til at lade hjernen få en pause fra en travl hverdag. Få hjerneforsker Troels W. Kjærs bedste råd til, hvordan du passer på din hjerne.

”Alt, hvad vi har lært, alt det, der var så svært, vil vi glemme, for ho'det skal ha' ro. Ferie, ferie, ferie, slap nu af, du har fri, og syng en glad melodi … ”

Sådan lyder en velkendt strofe i ferieklassikeren ’Ferie, ferie’ ferie’ fra 1958. Og ro, det skal hovedet utvivlsomt have, når kalenderen siger ferie, uanset hvornår det er. Men det får det ikke nødvendigvis bare, fordi du holder fri.

”Hvis hjernen skal komme ovenpå igen i ferien, skal du sørge for at holde ægte pauser. Det vil sige pauser, hvor du kommer ud med mere energi, end du havde før pausen,” siger hjerneforsker Troels W. Kjær.

Og det er svært, påpeger Troels W. Kjær, når vi hele tiden har mobilen inde for rækkevidde. Ikke alene fordi mobilen er designet til at tilfredsstille vores hjerne og derfor er vanskelig at holde fingrene fra. Men også fordi dens tilstedeværelse sætter os i en form for konstant alarmberedskab.

”Selv når vi ikke bruger mobilen, kan den være en stressfaktor, fordi vi ved, at den når som helst kan ringe eller lyse op med en ny besked. Derfor kan det være en god idé indimellem at slukke mobilen helt – for eksempel hvis du vil tage dig en eftermiddagslur. Det giver bedre søvn og dermed en bedre pause for din hjerne,” siger han.

Gør noget andet, end du plejer

Men de gode pauser gør det ikke alene, hvis du vil vende tilbage efter ferien med en hjerne i topform. Du skal nemlig også udfordre din hjerne. Og det gør du bedst med noget, hjernen ikke er vant til.

”Det, som er med til at holde vores hjerne ved lige og endda kan gøre den endnu stærkere, er, når vi laver noget, som ikke er automatiseret,” siger Troels W. Kjær og uddyber:

”At lyne lynlåsen på jakken eller køre den samme vej ned til købmanden kræver ikke særlig meget af vores hjerne. Men når vi gør noget uvant, dannes der nye forbindelser i hjernen, mens de eksisterende forbindelser bliver stærkere,” siger han.

Troels W. Kjær foreslår, at du prøver at børste tænder med den modsatte hånd. Eller at du slår GPS’en fra, når du kører ud i det danske ferieland.

”Det handler om at komme ud af sin komfortzone og gøre noget, du ikke er supergod til, men som heller ikke er helt fremmed for dig. For så vil du relativt hurtigt opleve progression og dermed få en oplevelse af succes,” siger han og påpeger, at det er vigtigt at give sin hjerne varierende udfordringer.

Troels W. Kjær

  • Professor og hjerneforsker
  • Tidligere overlæge på Rigshospitalet
  • Forfatter til populærvidenskabelige bøger om hjernen, bl.a. Hjernestarter og Klæbehjerne

Svøm, løb og hop

Og så vil ikke blot dine muskler i kroppen, men også din hjerne takke dig, hvis du løber en morgentur eller springer i bølgen blå.

Fysisk aktivitet frigiver nemlig stoffer i hjernen, som beskytter og stimulerer hjernecellerne og forbindelserne mellem dem, forklarer Troels W. Kjær.

Det er er både med til at mindske risikoen for sygdomme som demens, men støtter også den kognitive funktion, som gør det lettere at lære, koncentrere sig og tænke sammenhængende tanker.

Også når det handler om fysisk træning er variation afgørende.

”Vi bruger hjernen forskelligt alt afhængig af motionsformen. Det kræver stor koncentration at spille golf, mens det stiller store krav til din koordination at springe i trampolin. Begge dele styrker din hjerne – men på hver sin måde,” siger han.

Spis sild, mandler, blåbær og mørk chokolade

Du skal spise sundt og alsidigt, hvis du vil passe godt på din hjerne. Men der er en række råvarer, som er særligt gode for sundheden på den øverste etage. Og det er blandt andet fisk, der indeholder umættede fedtsyrer.

”Hjernen består af 100 milliarder nerveceller, som er pakket ind i en form for fedt, som kroppen ikke selv kan danne. Det skal derfor tilføres gennem kosten. Og det kan især fede fisk, som er rige på omega3 fedtsyrer, bidrage til,” siger Troels W. Kjær.

Derudover giver særligt nødder, mandler, mørk chokolade og blåbær et boost til din hjernes sundhed, forklarer han.

Men hold igen med vinen …

Omvendt skal du skrue ned på alkoholen og lægge tobakken på hylden, hvis du vil passe godt på din hjerne.

”Ud over at være usundt i sig selv for kroppen har rygning den virkning, at den aktiverer vores belønningscenter og derigennem skaber afhængighed. Det gør, at man som ryger bliver mindre interesseret i at søge andre former for belønning til hjernen – som for eksempel den, vi får, når vi dyrker motion,” siger han.

Alkohol har ligeledes stor indvirkning på hjernen. Faktisk kan alkohol virke hæmmende på vores lyst til at bryde gamle vaner og mønstre.

Men løsningen behøver ikke at være at stoppe helt, mener Troels W. Kjær.

”Hvis man drikker alkohol hver dag i sin ferie, vil man hurtigt opleve, at man husker dårligere og generelt føler sig mindre skarp. Men det betyder ikke, at man aldrig må tage et glas vin, man skal bare gøre det med måde og gerne springe alkoholen helt over et par dage om ugen,” siger han.

Kom godt videre

Kvinde_arbejder_paa_altan_article-card_576x324

Skab fokustid

Hvordan kan du skabe tid og plads til fordybelse i en verden fyldt med forstyrrelser? Få vores 6 bedste råd.

Mand_med_hue_udenfor_3_article-card_576x324

Forebyg og håndter stress

Symptomer på stress er noget, du skal tage alvorligt som leder. Her er vores guide til dig, der vil forebygge og håndtere stress hos dig selv.

Mand_arbejder_hjemmefra_med_soen_article-card_576x324

Test din trivsel

Det er vigtigt, at du trives i dit lederjob. Når du har det godt, kan du både være en god leder og være noget for dig selv.