Mit Lederne

Nyheder

Fem bøger nomineret til Årets Ledelsesbog 2017

11. december 2017

For tredje gang kårer Lederne Årets ledelsesbog. De nominerede til 2017-udgaven af prisen spænder over så forskellige emner som robusthed, adfærdsdesign og talentudvikling. To trækker på sportsverdenen for at få flere nuancer på ledelsesfeltet, og så er der et enkelt ”wild card”. Vinderen kåres i januar 2018.

ledelses_bøger

Der blev skrevet meget om ledelse igen i 2017, og det kan være svært at bevare overblikket eller nå at læse det hele. Lederne har udvalgt fem af de stærkeste ledelsesbøger, som nu er nomineret til Årets Ledelsesbog 2017.

De fem nominerede bøger er:

  • ”Jytte fra Marketing er desværre gået for i dag. Sådan bruger du adfærdsdesign til at skabe forandringer i den virkelige verden” af Morten Münster

  • ”Når talent forpligter” af Helle Hedegaard Hein & Mads Davidsen

  • ”Tænk vildt. Det er guddommeligt at fejle – en peptalk for en mere nysgerrig tidsånd” af Rane Willerslev

  • ”dreams & details. Genopfind din virksomhed og dit lederskab – mens det stadig går godt” af Jim Hagemann Snabe & Mikael Trolle

  • ”Bevar dig selv. Robust i en uforudsigelig fremtid” af Birgitte Dam Jensen

De udvalgte bøger er med til at fremme god ledelse i Danmark

Ledelse i Dags redaktør Jesper Dalgaard Pøhler

- Bøgerne belyser forskellige sider af det moderne lederskab med forskellige indgangsvinkler. Det er ekstremt komplekst at være leder i dag, og Ledernes medlemmer møder mange forskellige udfordringer i deres daglige ledelsesarbejde. De fem udvalgte bøger kan forhåbentlig hjælpe dem med at tage fat på nogle af udfordringerne, siger Ledelse i Dags redaktør Jesper Dalgaard Pøhler.

De nominerede bøger er udvalgt i samarbejde med Ledelse i Dags redaktionskomité. I udvælgelsen er der lagt vægt på, at bøgerne henvender sig til danske ledere og at de bidrager med indsigt og konkrete anvisninger til god ledelse.

Bøger fremmer god ledelse

Jesper Dalgaard Pøhler pointerer, at bøgerne er nogle, som ledere kan bruge i deres dagligdag, og at prisen er skabt for at sætte fokus på viden om god ledelse.

- Prisen er dels en anerkendelse af de forfattere, der tør udforske og udfordre vores forståelse af ledelse, og dels en anbefaling til ledere, som umuligt kan nå at tygge sig igennem samtlige af årets bøger. De udvalgte bøger er med til at fremme god ledelse i Danmark, siger Jesper Dalgaard Pøhler.

Den 8. januar løftes sløret for, hvilken bog der kan bryste sig med titlen Årets Ledelsesbog 2017. Første modtager af prisen var Kongehusets ceremonimester Kim Kristensen for bogen ”Følg mig”. Sidste år blev bogen ”Stop Stress” af Marie Kingston og Malene Friis Andersen Årets Ledelsesbog.

Om bøgerne

Jytte fra Marketing er desværre gået for i dag

Sådan bruger du adfærdsdesign til at skabe forandringer i den virkelige verden

Af Morten Münster

På ledelsesgangene, i organisationer og på samfundsniveau laver vi alt for ofte den samme fejl: Vi betragter mennesker som homo economicus – det rationelle individ, der træffer velovervejede valg, baseret på viden, fakta og evidens. Problemet ved det er, at mennesker ikke opfører sig sådan. Faktisk modarbejder vi menneskets biologi og psykologi, når vi insisterer på, at gode argumenter, brændende platforme og klassisk change management er vejen frem.

Det er udgangspunktet for Morten Münsters bog, der indeholder konkrete værktøjer og viden, der kan hjælpe til en praktisk og evidensbaseret tilgang til adfærdsdesign. Selv om bogen ikke er en decideret ledelsesbog, er den i høj grad relevant for enhver, der arbejder med forandringsledelse eller ønsker at ændre en adfærd i sin organisation. Og det må siges at være tilfældet for de fleste ledere.

Forlag: Gyldendal Business

Læs mere om bogen her

 Når talent forpligter

Af Helle Hedegaard Hein & Mads Davidsen

Der er mange paralleller fra sportens verden til ledelsesfeltet. I begge ”lejre” ledes der ofte ud fra et præstationsparadigme med KPI’er og resultatbonusser som motivation. Men mennesker motiveres forskelligt, og derfor er der behov for at tænke i et motivationsparadigme i stedet. Konsekvenserne ved ikke at gøre det er nemlig tab af både kreativitet, innovation og vidensdeling.

Sådan lyder det fra Helle Hedegaard Hein, der nok er mest kendt for sin arketypeteori. Den spiller også en nøglerolle i bogen, som hun har skrevet sammen med træneren Mads Davidsen. I bogen interviewer de en række af Danmarks absolut bedste sportsfolk og undersøger, hvad der skaber motivation, og hvad det har af konsekvenser, når motivationen ikke stimuleres.

Forlag: Gyldendal Business

 

Læs mere om bogen her

Tænk vildt

Det er guddommeligt at fejle – en peptalk for en mere nysgerrig tidsånd

Af Rane Willerslev

Kan man redde et underskudsramt museum, der er gået fuldstændig i stå, hvor medarbejderne er demotiverede, og hvor der er dårlige relationer mellem bestyrelsen, ledelsen og lokalsamfundet? Det var opgaven for Rane Willerslev, da han blev direktør for Kulturhistorisk Museum i Oslo. Og med inspiration fra det sibiriske jukagi-folk og ved hjælp af ”magiske cirkler” lykkedes det ham faktisk.

Rane Willerslev er uddannet socialantropolog og er derfor ikke en klassisk ledelsesskikkelse. Hans bog giver et indblik i, hvad man kan opnå ved at tænke ud af boksen og praktisere ledelse på ganske utraditionel vis. Igennem bogen bliver man inddraget i hans overvejelser og konkrete forsøg på at løse en særdeles udfordrende opgave. Willerslev opfordrer til at tænke vildt og turde fejle.

Forlag: People´s Press

Læs mere om bogen her

dreams & details

Genopfind din virksomhed og dit lederskab – mens det stadig går godt

Af Jim Hagemann Snabe & Mikael Trolle

I Formel 1 ændres reglerne ofte radikalt for hver sæson. Lige meget, hvor godt eller skidt det gik i sidste sæson, kan du blive tvunget til at sætte et nyt hold og bygge en ny bil til den næste. Til gengæld kender du reglerne på forhånd. Det gør du ikke i ledelse. Forudsætningerne for succes bliver konstant ændret af nye teknologier, og digitaliseringen stiller høje krav til virksomhederne og ikke mindst lederskabet.

Bogen er en konkret og anvendelig ledelsesbog, der trækker på mange års erfaring fra forfatterne Jim Hagemann Snabe, bestyrelsesformand i A.P. Møller Mærsk, og Mikael Trolle, sportsdirektør i Volleyball Danmark. Erhvervslivet kan nemlig lære meget af sportens verden, eksempelvis når det kommer til at få mennesker til at præstere bedre eller forberede sig til næste sæson.


Forlag: Gyldendal Business

Læs mere om bogen her

 Bevar dig selv

Robust i en uforudsigelig fremtid

Af Birgitte Dam Jensen

Robusthed kan næsten kategoriseres som ”årets ord” i 2017. Begrebet har været diskuteret, udskældt og hyldet fra flere forskellige vinkler. Nogle ser begrebet som et dække for, at man kan læsse et ubegrænset antal opgaver over på en person, uden at denne går ned med stress. Andre ser det som et udtryk for, at selvsamme person er robust nok til at sige fra.

Birgitte Dam Jensen tager udgangspunkt i robusthed som en måde at tænke og handle på, når stress eller intense følelser truer med at tage magten over vores beslutningsprocesser. Det handler altså om at være robust, så man kan bevare sine gode menneskelige egenskaber, selv i stressede situationer. I bogen får du konkrete værktøjer fra Dam Jensen, som har lang erfaring med at undervise og træne ledere og medarbejdere, såvel som soldater, skuespillere og politikere.

Forlag: Gyldendal Business

Læs mere om bogen her