Hold fast om krisehåndtaget

Ledigheden risikerer at sætte nye rekorder til efteråret. Slaget fra forårets fyringer har ikke forplantet sig fuldt endnu, og til september risikerer endnu flere at miste jobbet, når det er slut med lønkompensation.

02. juli 2020

oekonomi

Af Niklas Praefke, cheføkonom hos Lederne. Bragt på avisendanmark.dk og i en række andre lokale medier den 2. juli 2020.

Der er ingen grund til at juble, selvom det lige nu går fremad med dansk økonomi efter nedlukningen. Hjælpepakkerne og udbetaling af indefrosne feriepenge har hjulpet virksomhederne gennem krisen og ud på den anden side.

Men hjælpepakkerne varer ikke evigt. Når de udløber med udgangen af august, kan vi vente en ny bølge af ledige. Fire ud af ti ledere, der har sendt medarbejdere hjem med lønkompensation, forventer at skulle fyre, når ordningen udløber. Det viser en spørgeundersøgelse fra Lederne.

Allerede nu er ledigheden begyndt at vokse voldsomt. Tallene for ny ledige viser en stigning på godt 6000 ved udgangen af juni. Det er det højeste niveau under coronakrisen.

Alt i alt er det ikke usandsynligt, at vi i efteråret kommer til at gå fra 50.000 til 100.000 nye ledige. Det vil være en rekordstigning.

Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne

Det skyldes ikke mindst, at de, der blev opsagt i marts med mindst tre måneders varsel, først lige er begyndt at melde sig ledige, efter at den sidste løn i opsigelsesperioden er gået ind på kontoen. Første august vil mønstret gentage sig. Til den tid vil det være medarbejdere, der blev fyret med fire måneders løn i marts, der vil blive ledige sammen med alle, der blev fyret med tre måneders varsel i april.

Vi har med andre ord endnu til gode at mærke den fulde effekt af fyringerne i de måneder, da krisen var værst. Ledighedsbølgen vil rulle videre ud i efteråret. I september vil den få fornyet kraft, når lønkompensationsordningerne udløber. Og allerede nu er virksomheder trådt ud af ordningen for at afskedige medarbejdere.

Alt i alt er det ikke usandsynligt, at vi i efteråret kommer til at gå fra 50.000 til 100.000 nye ledige. Det vil være en rekordstigning.

Samtidig lægger krisen en dæmper på virksomhedernes lyst til at udvide og ansætte nye medarbejdere. Godt tre ud af ti ledere oplyser, at frygten for nye smittebølger påvirker deres virksomheds drift i dag. Risikoen for en ny nedlukning får dem blandt andet til at holde igen med både nye ansættelser og nye investeringer. 

Med så dystre udsigter er det helt afgørende, at politikerne ikke slipper grebet om krisehåndtaget. De skal stadig have fuld fokus på genopretningen af dansk økonomi og skabelse af nye job. Ellers kan det blive katastrofalt. Både for de virksomheder, som risikerer at lukke og for de titusinder, som står til at miste deres job.

Kontaktoplysninger

Diana Bergenser
Diana Bergenser
Presse- og analysekonsulent
Mobil: 2399 4962
E-mail: dib@lho.dk
nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Mobil: 2428 2452
E-mail: nip@lho.dk