Grøn omstilling koster - hvor er pengene?

Regeringen vil prioritere grøn omstilling og velfærd. Men begge dele koster både nu og i fremtiden. Desværre kan man ikke finde de initiativer, der skal skabe vækst, i regeringens finanslovsforslag.

Af Henrik Bach Mortensen, direktør hos Lederne. Bragt på borsen.dk den 4. oktober 2019.

04. oktober 2019

Regeringen vil sætte gang i den grønne omstilling med en milliard kroner til forskning i klimaløsninger. Samtidig skal der bruges mere på velfærd og ansættes flere i det offentlige. Alt sammen fint og godt.

I hvert fald indtil man prøver at finde svar på, hvordan den grønne omstilling og fremtidens velfærd skal finansieres. For grøn omstilling koster. I den sammenhæng kan en milliard til klimaforskning (hvoraf en god del tages fra andre forskningsområder) højest betragtes som starthjælp. Hvis klimateknologi og grønne løsninger skal blive en dansk eksportsucces, som finansministeren håber på, skal der de kommende år investereres langt mere i grøn forskning.

Derfor kunne man forvente, at regeringen præsenterede en række initiativer til forbedringer af virksomhedernes rammevilkår. Men dem kan man ikke finde i finanslovsforslaget, selvom man søger med lup. 

Henrik Bach Mortensen, Direktør i Lederne

Derfor kunne man forvente, at regeringen præsenterede en række initiativer til forbedringer af virksomhedernes rammevilkår. Men dem kan man ikke finde i finanslovsforslaget, selvom man søger med lup. End ikke en lille forbedring i form af afskaffelse af skat på arbejdsgiverbetalt mobiltelefon kan regeringen tilbyde. Det kunne ellers være en håndsrækning i virksomhedernes arbejde med at rekruttere de rette medarbejdere.

I stedet lover statsministeren flere varme hænder. Offentligt ansatte koster ikke kun i 2020 men også i de kommende år, hvor konjunkturerne forventes at være mindre gunstige. Samtidig dræner flere offentlige ansatte på kort sigt et arbejdsmarked, hvor beskæftigelsen i dag er rekordhøj.

LÆS OGSÅ: Unge bør overveje en anden vej end gymnasiet

Oven i købet tøver regeringen ikke med at gøre et indhug i arbejdsstyrken med løfter om tidligere pension til udvalgte danskere. Det øger risikoen for flaskehalse og tabte ordrer.

Det virker som om, regeringen betragter landets virksomheder som en uudtømmelig kilde til finansiering af velfærd og klima-initiativer. Til gengæld kniber det med initiativer, der langsigtet kan støtte virksomhederne i en forventet tiltagende global konkurrence og kamp om kvalificeret arbejdskraft.

Kontaktoplysninger

hbm
Henrik Bach Mortensen
Direktør i Lederne
Mobil: 2491 9957
E-mail: hmo@lho.dk

Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk