Dyster klimarapport kalder på mere grøn ledelse

FN’s længe ventede klimarapport tegner et dystert billede af fremtiden. Heldigvis er lederne af de danske virksomheder klar til at gå forrest med den bæredygtige omstilling – men mange mangler at få opgraderet deres grønne kompetencer. 

09. august 2021

-Af Anders Nolting Magelund, klimapolitisk chefkonsulent i Lederne. Bragt i en række forskellige lokale medier den 9. august 2021. 

FN’s længe ventede klimarapport, der udkom mandag, er barsk læsning. Om bare få årtier kan vi vente flere naturkatastrofer som de ødelæggende oversvømmelser, vi har set i bl.a. Tyskland og Belgien henover sommeren, lyder det fra forskerne bag rapporten. 

Hvis vi skal undgå, at klimaforandringerne begrænser vores liv og velfærd, er vi alle sammen nødt til at handle, og langt mere drastisk, end vi har gjort før. Heldigvis er mange danske virksomheder allerede langt fremme med at udvikle en klimadygtig produktion og forretning.

Det gælder blandt andre enzymproducenten Palsgaard i Juelsminde. Allerede i 2018 havde Palsgaard formået at gøre dele af produktionen CO2-neutral. I dag oplever Palsgaard øget efterspørgsel fra forskellige dele af verden efter virksomhedens klimavenlige produkter. 
 

Hvis vi skal undgå, at klimaforandringerne begrænser vores liv og velfærd, er vi alle sammen nødt til at handle, og langt mere drastisk, end vi har gjort før

Anders Nolting Magelund, klimapolitisk chefkonsulent i Lederne

Også metalforarbejdningsvirksomheden Blunico i Horsens er et godt eksempel på en virksomhed, der er i gang med at effektivisere og har reduceret energiforbruget med mere end 20 procent inden for de seneste par år.

Generelt vil lederne på de danske virksomheder gerne den grønne omstilling. Det har flere undersøgelser blandt medlemmerne af Lederne vist. Men mange ledere er i tvivl om, hvordan de skal gribe opgaven an. De har simpelthen brug for at få opgraderet deres grønne kompetencer.

Eksempelvis er det kun 11 procent af de danske virksomheder, der måler eller har foretaget beregninger af virksomhedens udledning af drivhusgasser som eksempelvis CO2. Det viser tal fra FN’s globale netværk for ansvarlig virksomhedsdrift, UN Global Compact.

Mange ledere er i tvivl om, hvordan de skal gribe opgaven an. De har simpelthen brug for at få opgraderet deres grønne kompetencer

Anders Nolting Magelund, klimapolitisk chefkonsulent i Lederne

I det hele taget er der meget, som tyder på, at de, der sidder i toppen af virksomhederne, har brug for mere viden om klimaspørgsmål. I USA er det eksempelvis kun 0,2 pct. af bestyrelsesmedlemmerne i de 500 største selskaber, der har den nødvendige viden og de rette kompetencer, når det kommer til klimaspørgsmålet, viser et amerikansk forskningsprojekt. Og der er ingen grund til at tro, at det ser væsentligt anderledes ud i Danmark. Det er langt fra godt nok.

Hvis ikke danske ledere udbygger deres grønne kompetencer, risikerer vi at halte bagud i den internationale konkurrence. Der er ingen tvivl om, at virksomhederne i fremtiden vil blive mødt med stigende krav om at handle og producere bæredygtigt. Eksempelvis foreslog EU her i sommer en lovpakke med nye klimakrav til de europæiske virksomheder og forbrugere.

Derfor haster det med at få løftet ledernes grønne kompetencer.For det er lederne, der skal træffe de strategiske beslutninger og sørge for, at den grønne omstilling bliver til virkelighed på virksomhederne. Hvis lederne bliver rustet til at træffe de rigtige, grønne beslutninger, er der håb om, at vi kan indrette vores samfund, så vi ikke behøver at lade os begrænse væsentligt af de klimaforandringer, der lige nu truer vores trivsel og velfærd.

Kontaktoplysninger

Anders Nolting Magelund
Anders Nolting Magelund
Klimapolitisk chefkonsulent
Mobil: 3070 9753
E-mail: anm@lho.dk
Søren Kudahl

Søren Kudahl
Pressechef
Mobil: 2338 4211
E-mail: sku@lederne.dk