Hver sjette virksomhed tilbyder bonus til ansatte, der finder ny kollega

Findeløn til ansatte bruges i alle hovedbrancher, dog mest inden for information og kommunikation, hvor fire ud af ti virksomheder giver bonus til ansatte, der skaffer en ny kollega. Det viser en survey blandt 1.452 medlemmer af Lederne.

18. oktober 2021

Findeløn til medarbejdere, der kan skaffe en ny kollega, er ikke længere et særsyn på danske virksomheder. 16 procent af lederne arbejder på en virksomhed, som belønner ansatte med en kontant bonus for at finde en ny kollega. 

Mest udbredt er findelønsordningen i informations- og kommunikationsbranchen, hvor 44 procent af lederne svarer, at deres virksomhed har en findeløns-ordning. Også i andre brancher er findeløn udbredt. 

- Tallene taler deres tydelige sprog om en voldsom mangel på arbejdskraft, især i informations-og kommunikationssektoren, hvor vi ved, at it-virksomhederne har enorme vanskeligheder med at rekruttere. Det er ikke kun rekruttering af specialister med særlige kompetencer, der udløser en bonus. I de fleste brancher gives bonusserne i mange tilfælde også til medarbejdere, der generelt kan skaffe en ny kollega, siger analysechef hos Lederne, Kim Møller Laursen.

Selvom der er store forskelle fra branche til branche, ses findeløns-ordninger i alle private brancher. 

- Det viser jo, at manglen på arbejdskraft er et generelt problem. På det seneste har vi eksempelvis set virksomheder inden for byggeriet, hotel- og restaurationsbranchen og rengøringvirksomheder, der desperat mangler arbejdskraft, siger Kim Møller Laursen.

Der er intet som tyder på, at den mangel på arbejdskraft, virksomhederne kæmper med, vil tage af foreløbigt. Her efter sommerferien har beskæftigelsen slået rekord, antallet af ledige er lavere end i mange år, og de økonomiske prognoser for de kommende år lyder på fortsat høj vækst.

- Desværre er det ikke  alle ledige herhjemme, som har de kompetencer, virksomhederne efterspørger her og nu . Og selvom EU-borgere frit kan rejse hertil for at arbejde, er det heller ikke nok til at løse problemet. Derfor skal vi gøre det lettere og mere smidigt at hente højtkvalificerede medarbejdere fra lande uden for EU, blandt andet ved at sænke den såkaldte beløbsgrænse, som vismændene også foreslår i deres seneste rapport, siger Kim Møller Laursen.  

I dag skal man mindst tjene 445.000 kroner for at må tage et job i Danmark, hvis man kommer fra et land uden for EU. Det beløb ser Lederne gerne sænket til 360.000 kroner. 

Kontaktoplysninger

Morten_Bonde_Pedersen_mini_1

Morten Bonde Pedersen
Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk

Kim_Møller_Laursen_mini_portræt
Kim Møller Laursen
Analysechef
Telefon: 2428 2466
E-mail: kml@lederne.dk