Forbrugerne har fået lidt mere appetit på tilværelsen

Forbrugerne er knapt så pessimistiske, når de bliver spurgt til deres private økonomi. Til gengæld er danskerne bekymrede over samfundsøkonomien.

20. maj 2020

Dagens analyse af dansk økonomi Niklas Praefke

Det er lagt op til en begivenhedsrig dag, hvor regeringen og Folketingets partier mødes for at forhandle om en yderligere genåbning af samfundet, og samtidig fremlægger regeringen lige over middag sin klimahandlingsplan.

Allerede i aftes kom det frem, at regeringen ikke har nogen planer om at indføre en CO2-afgift, som mange økonomer ellers betragter som den klart mest omkostningseffektive måde at nå klimamålene på. Modargumentet lyder, at afgiften i den virkelige verden vil være en stor belastning for erhvervslivet, som kan blive tvunget til at lukke, så produktionen flytter ud af Danmark. Det bliver derfor interessant at se, hvilke virkemidler regeringen og klimaminister Dan Jørgensen vil tage i brug for at nå de ambitiøse mål.

Genåbningen hjælper på forbrugernes humør
Når det gælder genåbningen, kan vi se, at første fase har været med til at løfte forbrugernes humør en smule, selvom det stadig ligger på et ekstremt lavt niveau. De nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den samlede forbrugertillid i maj er steget til -8,8 fra -11,9 i april.

Forbrugertilliden belyser befolkningens syn på dens nuværende og fremtidige økonomiske situation. Og det er ikke så overraskende, at genåbningen og udsigterne til kontrol over smitten er med skabe lidt bedre humør.

Det er særligt forbrugernes vurdering af familiens økonomiske situation om et år, samt stigningen i købelysten, som trækker op. Forbrugerens vurdering af hele Danmarks nuværende økonomiske situation holder til gengæld forbrugertilliden nede.

I takt med, at samfundet åbnes mere, er der grund til at tro, at vi vil se yderligere bedring, men det vil være en langsom genåbning. Lidt malerisk kan man sige, at forbrugertilliden har taget elevatoren ned og trapperne op – altså en brat nedtur efterfulgt af en stille genopretning.

Genåbningen vil dog formentlig ikke kunne gøre det alene, og derfor er der behov for, at man politisk ser på mulighederne for at stimulere økonomien.

De selvstændige frygter en ny smittebølge
Coronakrisen påvirker også stadig de selvstændige i høj grad, og selvom Kåre Mølbak mere eller mindre har aflyst risikoen for en ny smittebølge, så fylder risikoen ikke desto mindre meget hos de selvstændige, og det påvirker den daglige drift i deres virksomhed.

En ny undersøgelse foretaget af Ledernes Hovedorganisation viser, at 57,2 pct. af de selvstændige medlemmer af Virksom siger, at risikoen for en ny smittebølge påvirker deres virksomheds drift i dag. Det kan fx være i form af, at de holder igen med investeringerne eller på anden måde forsøger at styrke virksomheden likviditet i tilfælde af, at en ny nedlukning rammer.

Det understreger, at man skal passe på med for meget genåbningsoptimisme og tænke, at alt er godt nu, hvor man får lov til at åbne op igen. For det er ikke sandheden for mange selvstændige.

Genåbningen er godt nyt, men det må ikke fjerne fokus fra, at det stadig er relevant at holde hånden under danske virksomheder og arbejdspladser.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk