Vi har ikke råd til at miste arbejdskraft

Danmark vil blive 9.000 fuldtidsmedarbejdere fattigere med regeringens pensionsudspil. Det er bestemt ikke det, vi har brug for de kommende år, hvor den politiske ønskeseddel til nye udgiftskrævende forslag er lang: Flere penge til klima, velfærd og uddannelse. En mindre arbejdsstyrke betyder færre midler til nye politiske initiativer.

Af Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne. Debatindlægget er bragt i Børsen og på Børsen.dk den 24. august 2020.

24. august 2020

senior

Regeringen forventer, at pensionsudspillet vil medføre en reduktion i arbejdsudbuddet på 9.000 fuldtidspersoner i 2025. En stor del af dem vil være faglærte. Det er gift for et arbejdsmarked, som ifølge AE-rådet står til at mangle op mod 70.000 faglærte i 2025. Det tegner ikke godt. Især ikke, når man tænker på, at tabet af arbejdskraft kan vise sig at blive større end de 9.000, når først forhandlingerne om ret til tidlig pension går i gang.

Regeringens tanke om, at nedslidte skal have mulighed for at trække sig tilbage i rette tid, er i sig selv sympatisk, og den bakker vi op om hos Lederne. Desværre dumper regeringen på den praktiske udførelse.

Ordningen rammer skævt, og vi risikerer at se reelt nedslidte knokle videre, fordi de ikke lever op til kriterierne for at gå på tidlig pension.

Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne.

Når tidlig pension tildeles ud fra pensionsformuens størrelse og anciennitet på arbejdsmarkedet, vil ordningen ramme skævt. Mange, der sagtens kunne arbejde flere år, vil trække sig tilbage. Det vil koste os allesammen velfærd og velstand. Omvendt risikerer vi at se reelt nedslidte knokle videre, fordi de ikke lever op til kriterierne for at gå på tidlig pension. Derfor bør man i stedet se på, om der er behov for at forbedre de eksisterende ordninger til nedslidte, så der tages hånd om de reelt nedslidte uanset, hvor langt fra folkepensionsalderen de er.

Hvis tidlig pension ikke skal blive for dyr for Danmark, bør regeringen som minimum anvise, hvordan vi kan udligne det tab af arbejdskraft, som ordningen vil medføre. Det har regeringen i øvrigt forpligtet sig til i det forståelsespapir, som den indgik med støttepartierne efter folketingsvalget.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk