Vi har brug for udenlandske ansatte - krise eller ej

Antallet af udlændinge på danske arbejdspladser er større i dag end ved udgangen af 2019 efter et dyk under nedlukningen i foråret.

08. december 2020

- Af Niklas Praefke, cheføkonom, Lederne. Bragt i Avisen Danmark den 8. december 2020.

Udenlandske ansatte er uundværlige for danske virksomheder. De seneste 10-15 år er flere og flere kommet til Danmark for at arbejde. Både fra EU-lande og fra såkaldte tredjelande uden for EU. Det har end ikke coronakrisen kunnet ændre på. 


Ganske vist dykkede antallet af udenlandske ansatte herhjemme, da samfundet lukkede ned i foråret, men de seneste måneder har danske ledere bare ansat flere og flere udlændinge. Det betyder, at der i dag er flere udenlandske ansatte i Danmark end ved udgangen af sidste år.

Det er tydeligt, at vi som samfund ikke kan undvære dygtige udlændinge, heller ikke nu, hvor mange herhjemme desværre har mistet deres job og er på jagt efter et nyt. Inden for visse brancher er der i dag mangel på arbejdskraft, og problemet bliver efter alt at dømme kun større, når vi forhåbentligt snart kommer ud af krisen, og der bliver brug for flere hænder og hoveder.
 

Det er tydeligt, at vi som samfund ikke kan undvære dygtige udlændinge, heller ikke nu, hvor mange herhjemme desværre har mistet deres job og er på jagt efter et nyt. 

Niklas Praefke, cheføkonom, Lederne. 

Derfor gælder det om hurtigst muligt at gøre det lettere for virksomhederne at hente udlændinge til de job, der står ubesatte. Et oplagt sted er at fjerne nogle af de benspænd, som står i vejen for virksomheder, der vil hente arbejdskraft hertil fra lande uden for EU.

I dag er det fx et krav, at udlændinge fra lande uden for EU skal tjene mindst 436.000 kr. om året for at få tilladelse til at arbejde i Danmark. Det er et urimeligt højt lønkrav, som blokerer for arbejdskraft, der ellers ville være en gevinst for dansk økonomi.

Derfor er vi hos Lederne glade for, at flere partier nu foreslår at sænke grænsen for, hvad udlændinge som minimum skal tjene, hvis de vil arbejde i Danmark.

Op til finanslovsforhandlingerne har flere partier foreslået at sænke grænsen med 100.000 kr. Det vil give 400 millioner kroner mere i statskassen i form af skatter fra de udlændinge, som så vil få job i Danmark, viser beregninger fra Finansministeriet. For de penge kan man ansætte 650 ekstra sygeplejersker eller 740 ekstra SOSU-assistenter i ældreplejen.

Derfor gælder det om hurtigst muligt at få fjernet de hindringer, der holder udlændinge ude af arbejdsmarkedet. Virksomhederne og resten af Danmark har brug for dem.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk