Servicefradraget skal gøres langt mere fleksibelt

Ved at forhøje servicefradraget og samtidig gøre ordningen permanent og langt mere fleksibel kan vi tage det praktiske ud af kvindernes karriereligning, og det kan få flere kvinder til at gøre karriere som ledere.

01. juni 2021

- Af Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne. Bragt i Børsen den 1. juni 2021. 

Politikerne bør sætte blus under det såkaldte servicefradrag, som gør det muligt for travle familier at købe hjælp til praktiske gøremål. Som fradraget fungerer i dag, er det alt for uoverskueligt og dyrt for travle børnefamilier at købe hjælp i hjemmet, og det går ud over unge menneskers – særligt kvinders – muligheder for at gøre karriere.

Vi ved fra undersøgelser, at en af de store barrierer for at få flere kvinder i ledelse er, når kvinderne vælger at etablere et familieliv. Ikke fordi børn og familie i sig selv er en hæmsko for en karriere, men fordi kvinderne i dag tager langt størstedelen af barslen og samtidig efterfølgende tager den største tørn i hjemmet med børnene og de huslige pligter.

Skal vi have ændret ved de mønstre, kræver det en kulturændring i samfundet i forhold til arbejdsfordelingen i hjemmet mellem mænd og kvinder. Men inden det sker, er servicefradraget et vigtigt skridt, der kan bane vejen for at få flere kvinder i ledelse – og det er nødvendigt. For vi er i dag milevidt fra FN’s verdensmål om ligestilling i 2030, herunder at få flere kvinder i ledelse, som Danmark har tilsluttet sig.

 

Kvinderne i dag tager langt størstedelen af barslen og samtidig efterfølgende tager den største tørn i hjemmet med børnene og de huslige pligter

Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne

Kigger vi mod Sverige, har svenske familier meget bedre muligheder for at købe sig til hjælp i hjemmet, blandt andet fordi værdien af servicefradraget er en del højere. Derfor mener jeg, at vi skal lade os inspirere af vores naboer og udvide ordningen. Der er også behov for en langt mere fleksibel løsning end i dag, hvis vi som samfund skal have det fulde udbytte af servicefradraget. Det skal blandt andet være muligt at få fradraget løbende og ikke kun én gang årligt som i dag.

Endelig er det behov for, at vi gør fradraget permanent. Regeringen udmeldte sidste år en forhøjelse af servicefradraget til 25.000 kroner, men det er foreløbig kun en midlertidig forhøjelse i 2021. Ved at forhøje servicefradraget og samtidig gøre ordningen langt mere fleksibel kan vi tage det praktiske ud af kvindernes karriereligning, og det skylder vi både familierne, kvinderne og de virksomheder, som i dag går glip af de kvindelige ledertalenter.

Kontaktoplysninger ved pressehenvendelser

Jesper Melgaard
Jesper Melgaard
Pressechef
Mobil: 2769 4569
E-mail: jem@lho.dk