Nye karriereveje er åbne - også midtvejs i livet

Mange og vidt forskellige oplevelser eller opdagelser kan føre til, at vi midtvejs i livet træffer store beslutninger for vores privatliv og vores karriere. Beslutningerne af privat karakter vil jeg i denne sammenhæng drible udenom. I stedet vil jeg dvæle ved min klare fornemmelse af, at stadig flere danskere af vidt forskellige årsager får lyst til og mod på at sadle om rent jobmæssigt i 40-50-års alderen, nogle endda endnu senere.

Af Vibeke Skytte, Direktør i Lederne. Bragt i Berlingske den 2. november.

02. november 2019

Flere medier – blandt andre Berlingske i serien ”Ugens Trendsætter” – har fortalt den fascinerende og meget inspirerende historie om 45-årige Sarah Müllertz, som for nylig har foretaget et radikalt karriereskifte.

Mens hun stadig arbejdede som designchef og partner i arkitektfirmaet Henning Larsen og havde et på alle måder succesrigt arbejdsliv og en lovende erhvervskarriere, døde en god veninde. Til begravelsen holdt den afdøde venindes bror en tale, som gjorde et stort indtryk på Sarah Müllertz. Broren sagde blandt andet, at ”Vi skal huske at gøre det, vi brænder for” og at ”Man skal ikke udsætte det, man gerne vil”. Talen satte, har Sarah Müllertz forklaret, hendes eget liv i perspektiv.

”Jeg sad bare med en følelse af, at det, jeg arbejdede med og dedikerede mig til, skulle give mening på et højere plan. Jeg vil efterlade et personligt aftryk i verden – ikke bare slide for andres ideer. Walt Whitman skriver i digtet »O Me! O Life!« om, at livet er absurd, hvis ikke vi selv giver det mening, skriver vores livs vers ind i en større fortælling. Jeg blev klar over vigtigheden af, at jeg formulerede mit livs vers på ny,” har Sarah Müllertz fortalt til Berlingske.

At skifte karriere midt i livet er sundt, udfordrende og lærerigt – men kan også være en hård og ligefrem smertefuld proces. 

Vibeke Skytte, Direktør i Lederne

Hun forlod sit prestigefulde, trygge faste job hos det velrenommeret arkitektfirma og kastede sig fuldtids ud i en tilværelse som selvstændig med smykkefirmaet Kinraden, som hun havde startet et par år tidligere, men grundet arbejdet i arkitektfirmaet selvsagt ikke havde lagt meget tid og energi i. Og allerede nu er de bæredygtige smykker godt på vej til at blive en stor succes.

At skifte karriere midt i livet er sundt, udfordrende og lærerigt – men kan også være en hård og ligefrem smertefuld proces. Vover man sig ud i den slags professionelle elastikspring, skal man selvsagt være klar over, at der ikke er nogen garanti for hurtig lykke og succes.

LÆS OGSÅ: Verdensmål højt på dagsordenen for ledere i Danmark

Ikke desto mindre er min anbefaling som udgangspunkt altid et rungende ”Gør det!”, når jeg bliver bedt om et godt råd af en person midtvejs i arbejdslivet med en spirende lyst til at gå helt andre og ofte usikre veje.

Jeg er således enig med den velanskrevne professor Herminia Ibarra fra London Business School, der har en fortid på businessskolen Insead. For nogle år siden delte Herminia Ibarra i en artikel i Ledernes digitale tidsskrift Ledelse i Dag ud af sin viden om de vanskelige karriereskift midt i livet.

”Lyt til intuitionen og prøv dig frem”, lød Herminia Ibarras råd – og føjede til, at et karriereskifte midtvejs i livet kan være en voldsom følelsesmæssig rejse, hvor man risikerer at lande mellem to identiteter, når man først har besluttet sig for at forlade det gamle og måske endnu ikke synes, man er på den helt rigtige, nye karrierevej.

I kølvandet på mit rungende ”Gør det!” følger da også det råd, at man skal være bevidst om, at der givetvis vil være bump på den nye, usikre karrierevej. Tilvælger man en tilværelse som selvstændig eller siger ja et lønmodtagerjob, hvor man måske ikke fra dag ét bliver indplaceret på et niveau svarende til det, man forlader, skal man blandt andet – og nok så vigtigt – ofte være forberedt på større økonomisk usikkerhed. Og her er det vigtigt, at også familien er klar til at gå ned i levestandard og måske undvære en bil, et sommerhus eller den årlige sommerferie sydpå.

LÆS OGSÅ: Bryd vanen og ansæt en bachelor

Og så handler det, som Herminia Ibarra også er inde på, meget om følelser og identitet. Jeg véd således fra flere i mit netværk, som har haft lederansvar i mange år, at det kan være endog rigtig vanskeligt pludselig at undvære en titel, position og magt, man har haft i en årrække – også selvom det sker i kølvandet på et aktivt tilvalg af et nyt job eller en ny måde at arbejde på.

Især de økonomiske overvejelser får nogle gange folk til at standse op og udskyde den på alle andre planer attraktive beslutning. Og det er jo lidt tankevækkende, at hver gang, vi i Lederne laver undersøgelser blandt medlemmerne om deres jobskifteplaner, er gruppen af ledere, som ”overvejer at skifte job”, i reglen tre gange så stor som den andel, der betegner sig selv som ”aktivt jobsøgende”!

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Vibeke Skytte, Direktør hos Lederne, er fast klummeskribent i Berlingske og på B.dk. Hver måned skriver hun et nyt perspektiv på ledelse, enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. 

Vibeke Skytte er Direktør for afdelingen HR & Administration