Ledere skal gå forrest for at ændre kulturen

Et løfte om nultolerance fjerner ikke sexchikane og krænkelser fra arbejdspladserne med et trylleslag. Men det er et vigtigt og klart signal fra danske ledere om, at de forpligter sig til at arbejde aktivt for et chikanefrit arbejdsliv i Danmark.

04. november 2020

- Af Lars Andersen, arbejdsmiljøchef i Lederne. Bragt i Jyllands-Posten og på jyllands-posten.dk den 3.-4. november 2020. 

I fredags bragte JP en kronik af Elsebeth Hauge, hvor hun kritiserede Ledernes kampagne mod sexchikane, som blandt andet indeholdt et løfte om nultolerance over for sexchikane, som over 4.400 skrev under på i løbet af en uges tid.

Dertil kommer, at der har været over 35.000 besøg på vores temaside med blandt andet anbefalinger til, hvordan man i praksis kan håndtere og forebygge sexchikane.

Det vidner om, at danske ledere i stort omfang ønsker at have orden i penalhuset.

Jeg forundres over, hvordan Elsebeth Hauge pludselig kan gøre det til et problem, at så mange ledere på kort tid stempler ind i debatten og bakker op om behovet for at ændre på kulturen. Og jeg vil samtidig gerne slå fast, at det store flertal af lederne i Danmark har sunde værdier og godt kan skelne mellem, hvad der er rigtigt og forkert.

Løftet har en vigtig funktion både som et klart signal om, at danske ledere siger fra over for krænkelser, og at de forpligter sig til at arbejde aktivt for et chikanefrit arbejdsliv i Danmark.

Lars Andersen, arbejdsmiljøchef i Lederne.

En underskrift på et løfte får naturligvis ikke sexchikane og krænkelser væk fra de danske arbejdspladser med et fingerknips. Men i Lederne mener vi, at løftet har en vigtig funktion både som et klart signal om, at danske ledere siger fra over for krænkelser, og at de forpligter sig til at arbejde aktivt for et chikanefrit arbejdsliv i Danmark.

Det handler ikke kun om slå hårdt ned på de enkelte krænkere, men om at få sikret en kultur på alle danske arbejdspladser, hvor alle tør sige fra over for sexchikane, og den enkeltes grænser bliver respekteret.

Forebyggelse af sexchikane er en løbende ledelsesopgave, og der skal være klare retningslinjer for håndtering af sexchikane, som ikke bare er fine ord på papiret, men som medarbejderne kender og respekterer. Det skal samtidig være tydeligt, hvem man kan gå til med sine oplevelser, og det er afgørende, at ledelsen og andre nøglepersoner er klædt på til at håndtere sagerne.

På den måde er et løfte om nultolerance kun et skridt på vejen. Det er til gengæld et utrolig vigtigt skridt.

Kontaktoplysninger

Søren Kudahl
Søren Kudahl
Pressechef
Mobil: 2338 4211
E-mail: sku@lho.dk
Lars Andersen
Lars Andersen
Arbejdsmiljø- og ligestillingschef
Mobil: 2428 2481
E-mail: la@lho.dk